Berg Judit: Rumini Ferrit-szigeten

Gyakorló nagyszülőként jól ismerem Berg Judit kiváló könyveit. A József Attila-díjas és a Nemzetközi Gyermekkönyv Tanács (IBBY) az Év Könyve–díjával (2007) kitüntetett Rumini könyvsorozata a magyar meseirodalom kiemelkedő és kivételes alkotása. A szerző bámulatosan ért a gyerekek nyelvén és nagy szerepe van abban, hogy egy egész generációval megszerettesse az olvasást.

Nem véletlen Berg Judit művének népszerűsége a családok és a gyermekek körében. Tengerész-kalandregényeinek jól ismert főhőse: az agyafúrt kisegér, Rumini, hajósinasnak szegődik a Szélkirálynő nevű tengerjáró vitorlásra, beutazza a világot és általában mindenhol hajmeresztő kalandokba keveredik. Ezúttal pedig óriási bajba, társaival együtt. A történet színpadra írt változatában Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, melyből csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni.

A Fogi Színház Társulatának előadásában a szédítő kalandok a szemünk láttára elevenednek meg és varázsolnak minket a mesék világába, melyben az elképesztően fordulatos, izgalmas, kiszámíthatatlan és vicces cselekmény mellett, kiviláglanak az igazán fontos dolgokat. A tengerész-kalandregényekből jól ismert Rumini és társai ezúttal ismét nagy bajba keverednek.  A színpadra írt történetben Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni.

A szünetben aztán mi, nézők is “óriási bajba” keveredtünk, alig kezdődött el a második felvonás, előbb szét lassan, de aztán igen szaporán elkezdett esni az eső. Mi sem bizonyítja jobban, milyen nagyszerű előadást láthattunk, mint az, hogy a nézők nagyrésze a helyén maradt, előkerültek az esernyők, esőkabátok, de a gyerekek nem voltak hajlandóak mozdulni. Nagyon nagy köszönet a színészeknek, hogy folytatták az előadást, így lett igazán minden jó, ha a vége jó.

Berg Judit ügyes színpadi fogások tömkelegével gazdálkodik. Nem támaszkodik semmire, nem keres és nem fejleszt gyökérzettel rendelkező mesemitológiát – elég, ha csak a roppant változatos nevekre gondolunk, mint például Rumini, Balikó, Ajtony, Molyra, Csincsili, Roland, Nudli, Peonza, Papilla és a többiek. Berg Judit él, és élni is tud a szappanbuborék könnyedségű mese szabadságával, amibe még egy Rinya nevű hajópapagáj is belefér, hogy a kiskamaszok fölényesen fölnevethessenek. Matrózok és bandatagok serege, mákonygyártó, gonosz pillangók hada és a Ferrit sziget általuk legyűrt, vasból való, könnyen rozsdásodó népe nyüzsög odafent, s a végén összeáll a történet.

Kiváló színészi játékok, nagyon jól “működő” díszlet (Halász G. Péter), hangulatos zene (Harmath Imre, dalszöveg: Lénárt László), jelmez (Reidnger Mária) Bereczki Csilla rendezésében – ez volt a Szarvasi Vízi Színház 2013-as nyári évadának utolsó gyerekelőadása. Nagyon szerettük, köszönjük.