A Szarvasi Vízi Színház nyitásra készül

A teátrum görög eredetű szó: jelentése „néző hely”.

Vagyis olyasvalami, amit az ember azért látogat, hogy lásson valamit – valami különlegest. Nézőként részt vegyen valami olyasmiben, ami nem mindennapos, ami élményt, tapasztalást, az együtt örülés nem gyakori élményét nyújtja. A színház (azaz a teátrum) adjon örömöt, kacagást, vagy akár valami olyasmit, melyhez a fáradt hétfők és a dolgos szerdák során csak nagy ritkán juthatunk hozzá: katarzist, megnyugvást, beteljesülést.

A Szarvasi Vízi Színház mindezeken felül azonban ennél sokkal többet tartogat a közönségének. Az évek során elérte azt, ami a „kőszínházak” sajátja: közösséget épített. Amikor az ember, azaz a néző a Vízi Színházba látogat, az esemény: a legszebb ruhánkat vesszük fel, kiöltözünk, ami önmagában is ünnep, és meglátogatjuk azt a helyet, ahová a szarvasi és környékbeli közönség (és egyre többen a turisták, a határainkon túl élők is) örömmel járnak. Találkozunk réglátott ismerősökkel, örülünk azoknak, akikkel amúgy csak hébe-hóba futnánk össze, és – ami talán a legfontosabb – együtt vagyunk. Együtt élünk át valamit, ami más, mint a szimpla hétköznapok. Sőt: több annál.

Ünnep. Közösségi élmény. Az elmúlt, előadásokkal teli nyarak már-már szerves és megszokott részévé lettek Szarvas város életének – az, hogy júniustól-augusztusig esténként közel 1000 fő élvezheti az élőzenés musicaleket, operetteket és a többszörösen díjazott prózákon át a táncszínházi előadásokat.

Ettől fosztott meg bennünket, a közösséget és a közönséget a pandémia. De örömmel jelenthetjük, hogy a terveink szerint, és a stáb legnagyobb igyekezete mellett ebben az évben ismét megnyitja kapuit a Vízi Színház. A hazánkban egyedülálló – a Körös Holtágra épült – teátrum hangulatos mocsári ciprusok társaságában kezdi meg tizenegyedik nyári szezonját. Méghozzá nem is akárhogy: a színház június 18-án 20.30-kor nyitja kapuit a Nemzeti Színház: Körhinta c. előadásával. Augusztus 22-én kerül sor a díjkiosztó gálára, mely egyben az évad végét is jelenti – de a közel három hónapos művészeti kavalkádban nem maradnak el a már megszokott előadások sem. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően ebben az évben is a Teátrumi Társaság tagszínházai repertoárjából válogattuk a programokat. Szerdánként gyerekelőadással örvendeztetjük meg a legkisebbeket; az elmúlt évhez hasonlóan ezen a nyáron is számtalan ingyenes műsort kínálunk a nagyérdeműnek. És aki hiányolna valami igen fontosat a felsorolásból, azt máris megnyugtatjuk: a hőlégballon természetesen idén is felszáll a Körös fölé, azaz ebben az évben sem maradnak a nézők a kihagyhatatlan Monte Cristo grófja előadás nélkül.

Várjuk Önöket – reméljük, Önök is hasonlóan várnak ránk.

(Kérjük, figyeljék honlapunkat, folyamatosan tájékoztatjuk Önöket arról, milyen előadásokat láthatnak 2021 nyarán a Szarvasi Vízi Színházban.)

Adamik Zsolt