Kvaterka a víz felett egy magyar Indiana Jonessszal

Dr. Halász Levente világutazó egyetemi tanárral beszélgetett Pártai Lucia.

Mikor lesz érdekes egy beszélgetés? Ha úgy nagyjából ismerjük a beszélgető feleket, vagy akkor, ha dunsztunk sincs arról, ki(k)ről van szó? Mennyire kell képben lennünk azzal, miről is fog szólni egy interjú? A jelek szerint nem nagyon – ismeretlenül is lehet egy nagyon érdekes beszélgetés közepébe csöppeni.  

Dr. Halász Levente elképesztően érdekes figura – ha eddig nem ismertük, mostmár tuti szeretnénk vele leülni egy fröccs mellé. Dr. Halász turistákat vezet, de emellett világutazó: több, mint 70 országban járt már, Kirgizisztánon keresztül Chilén át Izlandig. Gyakorlatilag körbejárta a világot – és az volt az érdekes az estben, hogy ha mi is körbejártuk volna (nem jártuk), akkor is találtunk volna érdekeset a mondandójában. Dr. Halász utazó, és nem turista – ezt is megtudtuk ugyanis, hogy a kettő között óriási a különbség. 

Gleccserek és tundrák, sztyeppe és alföld elevenedett meg a szemünk előtt – Dr. Halász nagyon jó mesélő, és Pártai Lucia szerencsére hagyta is, hogy meséljen. Megtudhattuk, milyen az, ha az embernek a hidegben könnyezni kezd a szeme, majd szépen össze is fagy, hallhattunk a Niagara vízesésről és arról, hogy hány részből áll (három), és felismerhettük, milyen az, ha utazás közben egy vadidegen család befogad minket három napra. 

Lám, a megismerés is milyen fura dolog. Dr. Halászt megismerni egy ilyen kellemes, időjárás-kegyes nyári este üdítőbb volt egy toniknál. Ha eddig nem is hallottunk róla, élmény volt minden megszólalása, és legszívesebben máris pakolnánk össze a hátizsákunkat, hogy elinduljunk valahová a vaklementébe mi is.  

A. Zs.