János Vitéz

Mikor:
2023.06.13. @ 19:00
2023-06-13T19:00:00+02:00
2023-06-13T19:15:00+02:00
János Vitéz

 

A 150 éve született Kacsóh Pongrác daljátéka

a Szent István Filharmonikusok és a Cervinus Teátrum közös rendezésében
2023.
június 13-án, a Szarvasi Vízi Színházban is előadásra kerül a Szent István Filharmonikusok
Pastorale családi előadássorozatában, a Pesti Vigadóban új rendezésben bemutatott János vitéz.
A daljátékkal a 200 éve született költőre, Petőfi Sándorra és a 150 éve született
és 100 évvel ezelőtt elhunyt zeneszerzőre, Kacsóh Pongrácra emlékezünk. 

 

Esőnap: 2023. június 14., szerda 19:00

   

Szöveg: Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján Bakonyi Károly

Versek: Heltai Jenő

Zene: Kacsóh Pongrác

Szereplők: 

Kukorica Jancsi, később János vitéz: Erdős Róbert
Iluska: Lőkösházi Mária
A gonosz mostoha: Csonka Zsuzsanna
A francia király: Szolnoki Tibor
A francia királylány: Gál Gabriella
Bagó: Fülep Máté
Strázsamester: Csák Ádám 
Mesélő: Solymosi Tari Emőke

 

A Szent István Szakgimnázium Ének Tanszakának Kórusa
A Honvéd Férfikar művészei
Szent István Filharmonikusok
Vezényel: Záborszky Kálmán
Rendező: Gémes Katalin

 

A Pastorale-sorozat előadásai több mint negyedszázada varázsolják el a publikumot – gyerekeket, fiatal és idősebb felnőtteket egyaránt. A cél kezdetektől változatlan: kulcsot adni a művészetek kincsesházához, valódi értéket közvetíteni magas minőségben, közelebb hozni, érthetőbbé és átérezhetőbbé tenni a zenét és a társművészeteket, közösen megélhető, nemes örömet adni a családoknak. Egy-egy szezon programja többféle tematikus hangversenyt, valamint operaelőadást és táncprogramot is kínál, így egyetlen bérlettel a közönség sokféle művészeti élménnyel gazdagodik. A sorozat mottója: Zene, tánc, kép – élmény, ismeret, öröm! 

A 2023-as Pastorale-sorozat júniusi, zenés színházi előadásán a 200 éve született nagy költőre, Petőfi Sándorra és a 150 éve született és 100 évvel ezelőtt elhunyt zeneszerzőre, Kacsóh Pongrácra emlékezünk, „közös” alkotásukkal, a János vitéz című daljátékkal. 

Petőfi János vitéz című elbeszélő költeménye alapján Bakonyi Károly írt színdarabot. A cselekmény némileg eltér Petőfiétől, például a kalandok kimaradnak belőle. A cselekmény röviden: A juhászbojtár Kukorica Jancsi és Iluska szerelmesek egymásba. Iluska gonosz mostohája felbéreli a csőszt, hogy hajtsa tilosba a nyájat, így Jancsi menekülni kényszerül. Huszárnak áll, majd csapatával elkergeti a törököket, megmentve a franciákat és a francia királylányt, akit a király – hálája jeléül – feleségül adna hozzá, de János sohasem tudná feledni szerelmetes Iluskáját.  Bagó Iluska halálhírét hozza és átad Jánosnak egy rózsaszálat a lány sírjáról. János és Bagó vándorlásuk során megtalálják Iluskát Tündérország királynőjeként. Végül mindhárman visszatérnek falujukba, ahol kiteljesedhet a szerelmesek boldogsága.  

Miután Kacsóh Pongrác már komponált daljátékot Csipkerózsika címmel, őt kérték fel a zene megírására Bakonyi darabjához, és ennek gyorsan eleget is tett. Kacsóh a zene világában szokatlan életutat járt be, hiszen pályáját matematika-fizika szakos tanárként kezdte és csak később mélyült el érdeklődése a zene iránt. 1904-től daljátékokat és színpadi kísérőzenéket írt, de jelentős volt zenei szakírói tevékenysége is.  

Az 1904 őszén, a Király Színházban megtartott premierre a daljáték két fontos női szerepére (Iluska és a francia királylány) a kor ünnepelt színésznőjét, Fedák Sárit akarták felkérni, csakhogy neki jobban tetszett Kukorica Jancsi, illetve János vitéz szerepe. Így esett, hogy az első címszereplő egy primadonna, Fedák Sári lett, aki ezzel az alakítással élete egyik legnagyobb sikerét érte el. Iluskát Medgyaszay Vilma, a francia királykisasszonyt Szamosi Elza játszotta. A bemutató elsöprő sikert hozott. A darab Magyarországon és az elszakított magyar területeken azóta is repertoáron van, nagyszámú rendezés született belőle, a közönség lelkesedése töretlen. A Pastorale-sorozatban a háromfelvonásos daljátékot két részben mutatjuk be, a jeleneteket mesélő köti össze. 

Szép és maradandó művészeti élményeket kívánnak a sorozat gazdái: 

Solymosi Tari Emőke, Széchenyi-díjas zenetörténész, a Pastorale-sorozat szerkesztője és műsorvezetője

és     

Záborszky Kálmán, Kossuth-díjas karmester, a Szent István Filharmonikusok művészeti vezetője