Szarvas ezt is tudja: hatalmas sikert aratott a díjkiosztó gála

Nem volt hiány meglepetésekben és revüben sem – hiába, ez már csak így megy a Vízi Színpadon. 

Ideje van a megnyugvásnak. Az egyetlen szomorú dolog, amikor (immár 13-jára!) eljön a szakmai zsűri által szigorúan szakmai alapokon nyugvó díjkiosztás ideje a Szarvasi Vízi Színházban, az, hogy ez valahol azt is jelenti (minthogy a gólyák is lassan dél felé veszik az irányt), hogy véget ért a nyár. És mennyi mindenen vagyunk túl! Láttunk drámát, nevettünk vígjátékon, hüledeztünk a cirkuszban, hogy az a kislány onnan HOGYHOGY NEM ESIK LE. Bár idén csak kétszer volt a Monte Cristo, azért egy szavunk sem lehet – hihetetlen volt a felhozatal 2023-ban is. 

A gála előtt mi magunk is számot vetettünk, osztottunk-szoroztunk, hogy vajon ki mit visz haza a Mindenek Estéjén, a Nagy Csinnadratta után. Tippjeink nagyja bejött (főleg a fődíjas előadás kapcsán), és nem csalódtunk a szakmai grénum hozzáértésében sem, amely grénum különben a következő szakértőkből tevődött össze: Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője, Földesi Zoltán, volt országgyűlési képviselő, Mihaleczné Kovács Mária nyugalmazott jegyző, Dr. Kutas Ferenc ny. középiskolai tanár, a Szarvasi Krónika felelős szerkesztője, a zsűri elnöke, Gombárné Bata Mária, a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületének elnöke és Galambos Edit Ágnes, színházbarát. 

Ahogy azt a műsor házigazdái és levezénylői, Fekete Péter, Jászai Mari-díjas rendező, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, és Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára a bevezetőben elmondta: a színházi fesztiválon 17 színház 19 produkciója vett részt. Nem kevés ez még gombócból sem, úgyhogy a zsűrinek fel volt adva a lecke – és az, hogy a nagy válaszok feletti kérdéseken fejet törő közönség még egy kicsit egye a kefét, vagy inkább, hogy ne egye annyira, a Békéscsabai Jókai Színház és a Cervinus Teátrum művészei szórakoztatták a nagyérdeműt.

Álljon itt a művészek neve, akik Grease showt nyomtak, elmondták azt is, a The Greatest Showman című musicalből, hogy ez a Greatest show, hangzott el dal a Rebecából és az Apácákból, természetesen szólt a Róma is a Monte Cristóból, és még megannyi más – szóval a következő művészek, a Békéscsabai Jókai Színház kipróbált és rendkívül tehetséges művészei feleltek a publikum szórakoztatásáért: Liszi Melinda, Nagy Róbert, Csonka Dóra, Nádra Kitti, Kiss Viktória, Lehoczki Orsi, Puskás Dániel, Lévai Attila, és Gulyás Attila.

És akkor álljanak itt a díjazottak! A XIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon Szarvas város fiatal tehetségek díját kapták: a Baross Imre artistaképző intézet növendékei. A díjat Kovács Gábor Dénes igazgató vette át – az este egyik legmeghatóbb beszéde is az ő nevéhez fűződik, amelyben lelkesen fejtette ki, mennyire fontos számukra ez a díj, sőt, nem derogált neki két Békés vármegyei fiatalt is kihívni maga mellé, akik idén mutatkoztak be a Vízi Színpadon. Megható pillanatok voltak – de nem kevésbé volt örömteli Kiss Viktória színművész különdíja (a legígéretesebb fiatal tehetség kategóriában), Festő Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház fénytechnikusa különdíja (aki láthatóan tényleg nem számított ilyen elismerésre), Balázs Henrietta jelmezfelelős, a Cervinus Teátrum tagjának különdíja, és Seregi Zoltán Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójának közönségdíja sem. 

Ezután következtek a fesztiváldíjak. Ezeket Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója, Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója és Szabó László, a Teátrumi Társaság titkára adták át a következő művészeknek: a Legjobb női mellékszereplő kategória díjazottja Gregor Bernadett Jászai-díjas, Érdemes művész lett. A Legjobb férfi főszereplő díját Boronyák Gergely, a Cervinus Teátrum színművésze érdemelte ki – és a legjobb Női alakítás díját Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház Jászai-díjas színművésze vihette haza a Fedák Sári darabban nyújtott alakításáért. 

Mindezek után Fekete Péter elmondta, hogy a Szarvasi Vízi Színházban ezen a nyáron 65 este szórakozhattak a kicsik és a nagyok egyaránt. A rögtönzött statisztika szerint mintegy 67.000 néző élvezhette az előadásokat, koncerteket, irodalmi esteket. Az eltelt 12 évben a legtöbbet játszott előadás a Monte Cristo grófja, amely musical az első pillanattól kezdve a Szarvasi Vízi Színház repertoárján van – a nézők nagy örömére.

De folytassuk a díjazottakkal! A Legjobb női főszereplő díját Komáromi Anett kapta a Lady Oscar főszerepéért. Itt a zsűri kettős díjazást halmozott – Kubik Anna, A bűvös székben nyújtott alakításáért is hazavihette a díjat. Járai Máté, Jászai Mari-díjas színművész a Primadonnákért érdemelte ki a Legjobb férfi főszereplő díját – míg a legjobb meseelőadás a a Turay Ida Színház „HÓKIRÁLYNŐ” című előadása lett. 

A Legjobb rendezés díját Cseke Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató, egyetemi tanár, érdemes művész a Tombol az erkölcs dirigálásért vihette haza – a Legjobb előadás díját pedig A Szibériai Csárdás kapta meg (valljuk be, teljesen megérdemelten). 

Hát így. Ennyi volt a nyár, szevasz ősz, jövőre ugyanitt találkozunk!

A. Zs.