Minden napra szeretnénk egy ilyen utolsó nyári estét

Óriási gálaműsor során derült ki, kik voltak ebben az évadban a Szarvasi Vízi Színház legjobbjai.

bevezetés

melynek során Sorok Írója önbevall, s keserg, majd inkább férfi lesz, és keményen a húrok közé csap.

Egyszer mindenkinek járna egy ilyen nyár. Na.

Na mert ez a nyár más volt, mint a többi, ezen a nyáron Sorok Írója, bár egyre több szálon kapcsolódik hozzá amúgy, majd’ az összes estéjét színházban töltötte. Persze ez a színház lehetett volna dohos pince, undernál is underebb underground, vagy kő, büszke várhalom, ahol nem is est az, ahol nem fojt meg valami mór LEGALÁBB egy nőszemélyt (ki valszeg’ nem is imádkozott).

Nem kérem: ez a nyár a Szarvasi Vízi Színházban esett meg.

Sose rosszabbat. Jobb meg talán nincs is.

Igazából köszönetet kíván mondani Sorok Írója, hogy ott lehetett, hogy átélte, hogy befészkelte magát, hogy a jegyszedők már két hét után felismerték, hogy a team minden tagja a segítségére volt… abban, hogy a hülye klapalmányait másnap ország-világ olvashassa az internetvilághálón.

Varázslatos esték voltak, én mondom.

Ezt egyszer mindenkinek illene kipróbálnia.

De kár, hogy a nyár, huss, mint holmi fecske, ki türelmetlenül ült az ereszre, elszállt.

tárgyalás

Melyben rátérünk a lényegre, és Sorok Írója csak a legritkább esetben kalandozik el s tova.

Gondolná valaki, hogy ez már a 11. évad volt? Kis mínuszban is vagyunk holmi bubópestisek miatt, de még ez a szám (TIZENEGY!) is megdöbbentő és… és nincs és. Nevettünk, sírtunk, közben pedig a szembeni platánok küldték nekünk a fénypuszit.

A XI. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál Díjátadóján (milyen szigorú cím!) megkaptuk azt a befejezést, ami egy ennyire nívós, és ennyire csodálatos helyszínnek dukál. Olvasom épp vissza az előbbi mondatom, és nincs benne túlzás, nincs benne nyál: a Szarvasi Vízi Színház megérdemli a méltó búcsút (de csak úgy, hogy jövőre, veletek, ugyanitt). Hasonló gondolatokkal vezette fel a két műsorvezető, Fekete Péter, az EMMI Kulturális Államtitkára, és Czitor Attila színművész a programsort – Fekete Péter annyit azért még hozzátett, hogy mennyi és mekkora energiák kellettek ahhoz, hogy az idei év is úgy sikerüljön, ahogy illenie sikerült.

Pazar évad volt valóban. Ott voltunk, hisz láttuk.

Egy akrobata és egy részlet a Rómeó és Júliából után kiderült, kik döntöttek a nívós díjakról legott:

  • Babák Mihály, Szarvas város polgármestere
  • Melis János, Szarvas város címzetes jegyzője
  • Paluskáné Udvarhelyi Judit, Szarvas város aljegyzője
  • Mihaleczné Kovács Mária, nyugalmazott Jegyző
  • Kutas Ferenc ny. középiskolai tanár, a Szarvasi Krónika felelős szerkesztője, a zsűri elnöke
  • Gombárné, Bata Mária, a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületének elnöke
  • Galambos Edit, színházbarát

Amit tudunk: nem volt könnyű dolguk. Ötvennél több előadás, ha ezt csak hárommal szorozzuk meg, akkor nyilván több, mint 150 színész, akik TÉNYLEG beleadtak apait-anyait… Hisz láttuk őket, mert ott voltunk.

Három etapban történt meg a díjak átadása, melyek között ismert vagy játszott vagy kevésbé ismert vagy nem is játszott darabokból válogattak a színművészek danolnivalót – de nem voltak restek a Baross Imre Színitanodásai sem, hiszen egy-egy dal közé vagy mellé befért némi cirkuszoskodás is. Hála istennek – jó volt őket látni megint. Hatalmas élmény volt például Szomor Györgytől hallani a My Wayt, vagy a vízről érkező Kocsis Dénestől a  Leonard Cohen Hallelújáját. Fellépett még Xantus Barbara, Gulyás Attila mellett a Jókai Színház színe-java… felsorolni is tereh, olyan sokan voltak, és olyan jó volt nem érezni a hakniszagot, olyan jó volt látni, hogy megint minden bele van adva.

És akkor most jöjjenek azok, akiket a zsűri olyan durván jónak talált, hogy muszáj volt még díjjal is jutalmazni a produkciót.

  • Frederik Stroppel: a Sors bolondjai című előadásában nyújtott kimagasló alakításáért Szarvas város díját kapta: BORONYÁK GERGELY SZÍNMŰVÉSZ.
  • Az Ördög című előadásban nyújtott kimagasló alakításáért Szarvas város díját kapta: ÁGOSTON PÉTER SZÍNMŰVÉSZ.
  • Frederik Stroppel: a Sors bolondjai című előadásában nyújtott kimagasló alakításáért Szarvas város díját kapta: TIMKÓ JÁNOS, A CERVINUS TEÁTRUM MŰVÉSZE.
  • A Történelmi Magyarország Közepe Különdíjat, Szarvas város elismerést kapta: a VIKTÓRIA című operett, a Békéscsabai Jókai Színház előadása – a díjat Seregi Zoltán, a darab rendezője vehette át.
  • A kedvenc díjunkat, melyet a legHŰSÉGESEBB NÉZŐNEK járt, nem más vitte haza, mint Bíróné Benyovszky Judit – aki nem volt rest, kedves férjével együtt egész Szarvasnak és az összes színházlátogatónak ajánlotta a díjat.
  • a XI. Magyar Nyári Fesztiválon a legjobb jelmez díját a Soproni Petőfi Színház HÉTSZÍNVIRÁG című előadásáért SZÉLYES ANDREA vehette át.
  • A legjobb díszletért járó kitüntetés a Körhinta című előadás „felépítéséért” MIRA JÁNOS díszlet- és jelmeztervező kezében landolt.
  • A legjobb zenés előadásnak járó díjat a TÉRDEN ÁLLVA JÖVÖK HOZZÁD című vígjáték vitte haza.
  • A legjobb gyermekelőadás díjának a Veszprémi Petőfi Színház örülhetett, darabuk címe: KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR.
  • A legjobb rendezésért járó díjért Frederick Stopper: Sors bolondja című előadásának rendezője DR. DÓZSA ZSUZSA RENDEZŐ, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója járulhatott a színpadra fel (a díjat különben az éppen az első sorban helyet foglaló Nyemcsák Károly adta át amúgy).
  • A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díj BARABÁS BOTOND SZÍNMŰVÉSZÉ lett, a Kőműves Kelemen című rockoperában nyújtott teljesítményért.
  • A legjobb női mellékszereplő díj idén KOCSIS JUDIT SZÍNMŰVÉSZÉ lett – őt az Egy szoknya, egy nadrág-ban láthatta a szarvasi közönség.

És akkor a főszereplők:

  • A Hotel Mimóza című vígjátékban való abszolút vicckompatibilitásáért járó legjobb férfi fődíj CSOMÓS LAJOS SZÍNMŰVÉSZ kezébe került.
  • A legjobb női főszerepért járó díj pedig nem másé lett, mint DANYI JUDIT SZÍNMŰVÉSZÉ, a Jövőre, Veled, Itt 2.-ben nyújtott alakításáért.

A díjakat olyan komoly és megbecsült szakmai potentátok és vezetők adták át, mint Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkára, Dankó Béla, Békés megye országgyűlési képviselője, Zalai Mihály, A Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Dr. Szabó Károlyné, a Magyar Teátrum Nonprofit Közhasznú Társaság ügyvezetője,  Csasztvan András úr, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója, dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója… és még sokan mások.

 

Befejezés

Hát: ennyi volt. Sok csudás estet éltünk át együtt – de ezt már mondtuk. A díjazottak teljes mértékben megérdemelték az elismeréseket – és tetszenek tudni, mi a fura? Hogy minden díjazottal együtt tudtunk örülni. Hogy látszott: a közönség (11 év alatt) KÖZÖSSÉGGÉ vált – egy nagy család voltunk mi ott együtt, és mit mondjunk, hogy a legszebben fejezzük ki magunkat:

ez baromi jó érzés.

Jövőre, Önökkel, Itt, 12.

 

Adamik Zsolt

Fotó: Kepenyes Balázs