Majsai Gábor és a Magyar Honvédség Légierő Zenekar /Szolnok/ koncertje

Mikor:
2022.08.27. @ 19:00
2022-08-27T19:00:00+02:00
2022-08-27T19:15:00+02:00
Majsai Gábor és a Magyar Honvédség Légierő Zenekar /Szolnok/ koncertje

Majsai Gábor Emerton-díjas énekes-zeneszerző Öreg járgány szívatóval indul című dalával lett egy csapásra ismert a magyar zenei életben. Összetéveszthetetlen hangja és megjelenése miatt a magyar Tom Jonesként is emlegetik. Öt szólólemeze mellett számos sikerprodukció részese volt az elmúlt években (pl. az Üvegtigris filmzenéjének előadása). Szólókarrierje leginkább 2008-as Swing swing swing c. nagylemezével indult be, amely Fonogram-jelölésével az év legkiemelkedőbb jazz albumai közé került. A kétszeres aranylemezes előadó, nagyzenekari jazz estek sztárvendége az utóbbi években a swing műfaj nagykövetévé lépett elő:  nem csupán big band formációkkal (Besenyő Blues Band, Stúdió 11 Ensemble, NAV Pénzügyőr Big Band, Miskolci Szimfonikusok, Egri Szimfonikusok),Szolnoki légierő nagy zenekara de saját zenekari produkcióival is az élő, színpadi zene meghatározó alakjává vált, a 90.9 Jazzy rádió állandó vendége, igényes és ízlésformáló műsoraival a hazai könnyűzenei élet megkerülhetetlen klasszikusa.

Légierő Zenekar Szolnok

A Légierő Zenekar Szolnok 2019-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját! Az együttes a MH 86.Szolnok Helikopter Bázis alárendeltségében teljesít szolgálatot.  Céljuk, hogy a helyőrségben működő alakulatok zenei igényét kielégítse, a légierő haderőnemet népszerűsítse, valamint közvetítse a magyar zenei kultúrát, hidat képezzen a honvédség és a polgári lakosság között. Évente mintegy 200 katonai és civil rendezvényen vesz részt, ahol a katonazene lehetőségeivel igyekezik hozzájárulni a katonai és a polgári lakosság rendezvényeinek ünnepélyesebbé tételéhez.

Hangszerbemutatóik, melyet elsősorban az óvodákban, és általános iskolákban tartanak, elősegítik az ifjúság zenei igényének fejlődését. 2017-ben saját szervezésükben, 17 középiskolában adtak ifjúsági hangversenyt azzal a céllal, hogy bemutassák a katonakultúrát a zene nyelvén. A hazai katonazenekari fesztiválok állandó résztvevői.

Az 50 év alatt számtalan országban vettek részt Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválon, Európa szinte valamennyi országában szórakoztatták a közönséget. 2017-ben Kazahsztán fővárosában, Asztanában megrendezett világkiállításon képviselték Magyarországot és a Magyar Honvédséget, valamint Jász-Nagykun Szolnok megyét. 2019-ben a Brüsszelben megrendezett „NATO 20” programsorozaton képviselték a Magyar Honvédséget!

  1. január 22-én Szolnok Város Közgyűlése a zenekarnak „Kaposvár Gyula emlékére” Kulturális Díjat adományozott, – amely a város legmagasabb kulturális díja – ezzel ismerve el polgári lakosság, és a helyőrségi zenekar közötti kiváló kapcsolatot. A zenekarnak nemcsak zenei feladatok végrehajtása a feladata, hanem katonaként már többször is részt vettek árvízi védekezési feladataiban és állandó segítői a határvédelmi feladatoknak. A pandémia idején kórházakban teljesítettek szolgálatot.

2019-ben a zenekar Jász-Nagykun Szolnok megyei művészeti díjban részesült, valamint területi Príma Díjjal jutalmazták az együttes munkáját!

A Légierő Zenekart Molnár János őrnagy, karmester vezeti.