Rendhagyó történelemóra – Hogyan történhetett…

Vasárnap este Zalay Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte a Vízi Színház nézőit és a Köszönjük Magyarország! tematikus esten, a Takarítókat, hiszen az alcím Köszönjük Takarítók!

A nekik szóló műsor a Hogyan történhetett – trianoni emlékműsor – Nagy Erika, Tomanek Gábor, Szőke Pál, Lénárt László, Mészáros Mihály színművészek előadásában.

A történelem kerekét nem lehet visszaforgatni, de emlékezni igenis kell. Az ilyen emlékműsorok sohasem lesznek vidámak, ez így történt vasárnap este is, hiszen Trianon be nem gyógyuló seb Magyarország életében.

 

A műsor elsősorban dokumentumokra, visszaemlékezésekre, nyilatkozatokra épült, vagyis nyers tényekre. Ezért valóban történelemórát láttunk, mert sok olyan anyag került felolvasásra, amelyet nem ismerhettünk, hiszen a mélyebb okokkal, okozatokkal, összefüggésekkel, előzményekkel, következményekkel a történészek foglalkoznak. Jó volt a kerete, az indulás. Bródy János Ha én rózsa volnék dalának első három versszaka, amelyet ketten énekeltek, a zárás pedig az utolsó két versszak, amit már minden művész énekelt. Remek keret volt!

Nagyon jól összeállított, értékes estet láttunk, történelmünk legszomorúbb, legszégyenteljesebb eseményéről – amiről nem a magyarok döntöttek, de hazánk feldarabolásával végződött, vagyis a magyarokat alapvetően érintette –, annak előzményeiről, következményeiről, tények, dokumentumok felolvasásával. Így is lehet beszélni a témáról, hiszen elfelejteni soha nem lehet, nem fogjuk.

 

 

                                                                                          Galambos Edit

Fotó: Vízi Színház