Nyárindító Cirkusz Show

Szent Iván éjszakáján a BIAK – Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum  és Alapfokú Művészeti Iskola előadása 80 percben cirkuszművészet volt – méghozzá a javából!

A BIAK mindig meglepetést okoz, diákjai rendszeres fellépők Szarvason, sokunk emlékében él még a La Mancha Lovagja feldolgozás, amit egy darab fekete kockatömb köré álmodtak, vagy az elmúlt évad János vitéze ( a XIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon Szarvas város fiatal tehetségek díját kapták a Baross Imre artistaképző intézet növendékei az előadásért), most  Nyárindító Cirkuszi Show-t láthattunk – ahogy Kovács Gábor Dénes, az intézet igazgatója elmondta -, csak nekünk, csak itt, csak most. Kicsit aggódva lestük az eget, reménykedve, nem szakad le az ég, nem lesz erős szél, hiszen a cirkusz nem “szabadtéri műfaj”, veszélytelennek meg egyáltalán nem nevezhető.

A Nyárindító Gála Showműsor a CIRCUS LINE gála-produkcióból válogatás, s mi, szépszámmal összegyűlt felnőttek és gyerekek tátott szájjal, izgatottan várjuk, végül ki lesz Diótörő párja? Láthattuk Seherezádét, a harcos amazont, majd kötéltáncosok jöttek, egy fiú és egy lány lírai előadása, aztán egy karika emelkedett mintegy 7 méterre a színpad fölé, az előadó szinte egybeolvadt vele, majd labdákkal zsonglőrködtek, görkorcsonyán egyensúlyoztak, és persze megérkezett maga Diótörő is. A showműsor egyszerre volt szórakoztató, gyönyörködtető, felejthetetlen, és ellentmondott minden eddig ismert gravitációs ismereteinknek. Minden porcikája kidolgozott, egységes, legyen szó a történetről, a ruhákról, a műsor szerkesztéséről. 

Ilyen este után mindenképpen fontosnak tartom név szerint felsorolni, kiknek köszönhetjük a nagyszerű élményt:

Kínai rúd: Nitas Kevin és Nitas Olivér
Handstand: Koncsag Laura
Kötél: Pünkösti Mimi
Slapdrót: Koncz Fanni és Kollár Levente
Karika: Nagy Patrik
Lábzsonglőr: Dienes Kinga, Nagy Laura Liza és Tóth Cintia
Görkorcsolya: Miknai Petra és Munkácsi Blanka
Létra: Szeitl Molli és Czibere Zsolt
Zsonglőr lányok: Pál Zsófia, Dömök Nina, Erdősi Lara és Hödör Szabina
Dobó csoport: Abdel Hamid Sayed, Bán Krisztofer, Kaló Patrik, Lengyel András és Szegő Sarolta
Gurtni: Kollár Bence
Finálé: Lakner Dániel
Színész növendékek: Baranyai Vivien, Benedek Viktória, Báthory Katalin, Bogdán Anna és Takács Olga

Az előadás rendezője: Kovács Gábor Dénes

Igazán értelmet  nyert Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójának mondata: “A cirkuszmanézs olyan hely, ahol bőrszíntől, vallástól, országtól, világnézettől és politikától függetlenül egymás vállára állunk. Ha valaki az egyik oldalon elugrik, akkor a másik oldalon egy elkapó kéz fog felé jönni. És tudja, aki elugrik, hogy az életét rárakhatja a másikra, mert a cirkusz olyan hely, ahol a feltétlen bizalommal segítjük egymást” 

“A Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Táncművészeti Iskola elődje, az Állami Artistaképző Intézet, 1950 decemberében nyitotta meg kapuit. Az első évfolyam 1951. januárjában indult, 15 tehetséges növendékkel és néhány fős lelkes tanári apparátussal, egy belvárosi bérház első emeletén lévő tánciskola termeiben, az V. ker. Arany János utca 34-ben. Ez a pár helyiségben működő kis iskola volt a magja a magyar artistaművész-képzés központjának, mely az elmúlt évtizedek során számos fiatal artistát bocsátott útjára. Az Artistaképző Intézet mai székhelyére 1959-ben költözött, az új épület 1973-ban készült el. 2007. szeptember 1-től az intézmény fenntartói felügyeletét az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. vette át (jelenleg Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.)

Az Artistaképző Intézet létrehozásában Baross Imrének, iskolánk névadójának és első igazgatójának, komoly érdemei voltak.

Az Artistaképző Intézet tanárai között voltak többek között, Domonkos Zoltán, “Deddy” bohóc az iskola első igazgató helyettese,  Hortobágyi Károly, a 8 Faludi ugródeszka szám megalkotója, Pataki Ferenc olimpiai bajnok tornász, Gács Rezső „Rodolfó”, nemzetközi hírű bűvész, Markos József – „Alfonzó” és Szilágyi György humorista. A jelenlegi tantestületben több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkező artistaművészek, torna szakedzők, pantomim és színészmesterség tanárok tanítanak.

Az intézmény 2016-ban a békéscsabai Színitanház tagintézménnyel bővült. A Színitanház – az 1992-ben elindított színészképzés mellett – a magyar színházi piacon hiány- és háttérszakmák képzésére, igazi gyakorlati tudást nyújtani jött létre. A Színitanház elsősorban érettségire épülő képesítést nyújt, de a 2018/2019-es tanévtől lehetőség van általános iskolát végzettek számára szakgimnáziumi keretek között ARTISTA és TÁNCOS képzésre is.

A 2020/2021-es tanévtől az oktOpus Multimédia Intézet tagintézményként csatlakozik az Artistaképző Intézethez. 1994 nyarán, mint magániskola kezdte el működését és a középfokú. hangmester elnevezésű szakma képzését dolgozta ki,később tovább bővítve tevékenységét és a multimédia kapcsolódó területein (hang, kép, számítástechnika) eligazodó szakemberek képzését tűzte ki célul.

Az Artistaképző az új tanévre egy olyan intézmény lett, amelynek célja a cirkuszi és színházi szakmai képzés, és az ahhoz kapcsolódó közismereti képzés.

Az elmúlt évtizedek alatt az Artistaképző jelentős változásokon ment át. Ma már évente több mint 170 artistanövendék, 35 tanár irányításával készül választott pályájára. Tantestületünket komoly művészi pályafutással rendelkező kiváló artisták, kitűnő torna szakedzők valamint tánc-, zene- és pantomim művésztanárok alkotják. 

Az artista szak mellett több társ- illetve háttérszakmát (színpad- és porondtechnikus, színháztechnikus – szcenikus), közművelődési és közönségkapcsolati szakember, színész, színpadi táncos oktatunk érettségihez kötött felnőttoktatás keretében Budapesten és a békéscsabai tagintézményünkben.

Kiemelkedő fontosságúnak tartjuk, hogy növendékeink számára színvonalas és gyakorlatközpontú képzést biztosítsunk. Célunk, hogy a gyerekek a szakmai felkészültség mellett, szakma iránt érdeklődő, sokoldalú, kreatív, nyitott gondolkodású, választott pályájuk iránt elhivatott artistaművészekké váljanak. A képzés célja olyan korszerű szakmai felkészültséggel rendelkező artisták képzése, akik képesek cirkuszban, varietében a szakképesítésüknek megfelelő feladatok ellátására, önállóan vagy csoportosan. Továbbá képesek az előadó-művészet rokon területein (színház-, film-, pantomimművészet-, kaszkadőr) képzettségüknek, képességüknek megfelelő feladatok ellátására. Artista I. szakképesítés esetében a képzés célja a fentieken túl mélyebb és kiterjedtebb tudásanyag elsajátítása, melynek birtokában az artistaművész képes produkciója folyamatos fejlesztésére, új produkciók megalkotására.”