A házasságszerző (Hello, Dolly!)

Wilder klasszikus amerikai szerző komédiája,  A házasságszerző adta a témáját a Hello, Dolly című, világsikert aratott musicalnek, melyből a kerek világot bejárt, nagyszabású zenés film is készült. Szarvason az egri Gárdonyi Géza Színház előadásában láthattuk az ízig-vérig amerikai történetet a szerelemről, ahol minden megtörtént, meg annak az ellenkezője is, de egyáltalán nem úgy, ott, az és azzal, amire a naiv néző számított.

Egy gazdag, de már életének utolsó felvonását élő üzlettulajdonos (Horace Vandelgelder Baranyi Péter), akinek elsődleges életcélja a pénzszerzés, házasodni készül. Személye nem túl vonzó, ha mond is „bölcsességeket”, azok féligazságok vagy üres frázisok. Mégis mit tehet, hogy megtalálja a neki teremtett, fiatal, csodálatos feleséget? Mindenképpen segítségre van szüksége. Be is toppan hozzá egy hölgyismerős (Mrs. Dolly Levi, Dimanopulu Afrodité), aki bárkinek bármiben segítségére tud lenni. Látszólag mindent megtesz a cél érdekében, persze a vagyon szaga az ő orrát is megcsapja, így nem kérdés, mi lehet a célja. Mrs. Dolly Levi zseniális, házasságokat összehozó cselszövéseinek, melyekkel megözvegyült, fiatal és kevésbé fiatal hölgyeket és urakat próbál összeboronálni. 

A történet több szálon fut, megismerhetjük a fiatal kalapos lányt (Babócsai Réka), akinek egy gazdag úr kellene ahhoz, hogy megvalósítsa álmait, valamint két szegény, de annál inkább kalandra vágyó fiatalembert (Szőke Olivér, Török-Ujhelyi Tamás), akik szintén az igazit keresik. A történet végén szerencsére mindenki rátalál az általa áhított szerelemre.

A darabot Blaskó Balázs rendezte, a díszlet a Kossuth-díjas Székely László nagyszerű munkája. 

Az bizonyos, hogy szúnyoghad ide, hőségriadó oda, a közel teltházas nézőtéren nagyon jól szórakoztunk, ahogy próbáltuk az eseményeket követni, a két és fél óra elteltével megnyugodva indultunk haza, hiszen tökéletes nyáresti szórakozásban lehetett részünk.