Liszi Melinda megmutatta, hogy egy csendes, önálló est is lehet nagy siker

Verses dalok, dalos versek – ez volt a minap a fő attrakció a Vízi Színházban.

Önálló estet tartani igen nagy felelősség. A színész csak magában kiül a publikum elé, és rajta múlik minden – persze, nyilván a műszak is teszi a dolgát a siker érdekében, de mégis: a színművészen múlik az est sikere. A jelenlétén, a műsorválasztáson, az előadás milyenségén. A minap beszéltünk a hakniról – lehet ezt úgy is művelni, hogy (ahogy azt a Kispál és Borz találóan megfogalmazta) sika, kasza, léc – gyorsan leadni valami műsorszerűséget, aztán elővenni a számlatömböt, oszt’ annyi. 

Nos, Liszi Melinda estje nem ilyen volt!

A művésznő tehetségénél csak az alázata volt nagyobb. Szabadkán született, 1987-ben. 11 éves korától Horváth Emma művésznőnél tanulta a versmondást, később a Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagja lett. Versmondóként több díjat nyert (Mensáros-díj; Latinovits-díj stb.). A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban érettségizett. Színészi tanulmányait a Békés Megyei Jókai Színház Színitanházában folytatta Békéscsabán. Kara Tünde és Czitor Attila osztályában 2010-ben végzett. Azóta a Békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja, de rendszeresen játszik a szarvasi Cervinus Teátrumban is – akár innen is ismerős lehet a szarvasi közönségnek. 

Egymást váltották az esten a dalok és a versek. A dal-alapokat Lovász Gábor, Balázs Csongor, Rázga Áron, Kovács Zoltán és Gulyás Zsolt varázsolta elénk. A versek voltak a legmélyebb merítések a Körös partján: József Attilán  keresztül  Radnóti Miklóson át Gárdonyi Gézán és Juhász Gyulán bezárólag Liszi nem hagyta ki a kortársakat sem: László Orsi Szeretetnyelve volt talán az egyik legszebb vers, ami elhangzott. 

Pásztor Anna és Pásztor Sámuel közös muzsikája, a sokak által ismert és közkedvelt Márti dalával záródott – ennél szebb végszó – azt hiszem -nem is lehetett volna. Liszi Melindában valóban egy rátermett, színházra termett előadót ismerhetett meg a szép számban összegyűlt közönség. 

Álljon itt a rendkívüli érzékkel felépített teljes összeállítás: .József Attila Kertész leszek/Gárdonyi Géza Mikor a gyermek/Szendrey Júlia Bölcső mellett/József Attila Isten/József Attila Uram/József Attila Tanítások (részletek)/József Attila Talán eltűnök hirtelen/Kosztolányi Dezső Lánc, lánc eszterlánc/Bródy János Semmi sem tökéletes/Juhász Gyula Szerelem/Radnóti Miklós Bájoló/József Attila Ó szív nyugodj/Radnóti Miklós Szakítottunk/József Attila Miért hagytál el/Radnóti Miklós Hasonlatok/László Orsi Szeretetnyelv/Radnóti Miklós Levél/Szécsi Margit Kivirágzott kéz/Nagy László Ki viszi át a szerelmet/Radnóti Miklós Két karodban (acapella)/Csoóri Sándor Anyám fekete rózsa/Radnóti Miklós Sem emlék sem varázslat/László Orsi Valakiért imádkoztam/Szép Ernő Csak a szívem érzi/Pataki Lili Dicséretemre/Pásztor Anna (szöveg) és Pásztor Sámuel (dallam) Kezdjetek el élni/Márti dala.

Köszönjük Liszi Melinda, nagyon szép este volt.

A. Zs.