Lehet-e izgalmas egy majd’ kétórás monodráma Fedák Sáriról?

Szűcs Nelli önálló estje bemutatta, hogy lehet. Sőt: lehet a dolog fenomenális is. 

A monodráma, mint műfaj, veszélyes. Annyi minden kell hozzá: színészi jelenlét, jelen esetben két órán keresztül, ami fenntartja a közönség érdeklődését. A színész itt nem támaszkodhat másra, mint saját magára – ez pedig komoly felelősség, hatalmas teher, óriási elvárásoknak kell megfelelni. 

Szűcs Nelli önálló estje hatalmas dobás: a Jászai Mari-díjas színésznő két órán át uralja a színpadot, minden megmozdulása szükséges és kell, egyszerűen képtelenség levenni róla a szemünket. 

Fedák Sári a magyar színművészet megkerülhetetlen alakja, önálló estben megénekelni őt komoly teher. A Nemzeti Színház 2015-ben mutatta be a művész naplójából készített színdarabot – azóta megy ez a játék. 

Fedák Sári, teljes nevén: Fedák Sarolta Klára Mária (Beregszász, 1879. szeptember 27. – Budapest, 1955. május 5.) magyar színművésznő, énekesnő, primadonna. Molnár Ferenc író második felesége. Az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar előadóművész. Rákosi Szidi színésziskolájának elvégzése után, 1900-ban a Magyar Színházban kezdte meg pályáját, aminek során számos magyar és külföldi színházban fellépett. Többek között szerepelt a Népszínházban, a Vígszínházban, a Király Színházban is. Külföldi szereplései során eljutott Bécsbe, Berlinbe, Párizsba, Londonba és az Egyesült Államokba is. Humoros és jó előadó volt. A legnagyobb operett-primadonna, pedig nem volt jó hangja. Sikerei ellenére rendkívül kritikus saját magával szemben, de a másoktól eredő kritikát nem szerette. Tehetsége miatt neve fogalommá vált a magyar színjátszásban. Mivel 1944-ben a bécsi Donausender német nemzetiszocialista rádió munkatársaként a háború folytatása mellett állt ki, ezért a második világháború után a Népbíróság, a Tanácsköztársaság után még „levörösözött” színésznőt, „nácirajongónak” bélyegezte, és nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte. Büntetése letöltése után már nem térhetett vissza a színpadra. 1955. május 5-én hunyt el Budapesten.

Nem mindennapi élet, és ehhez nem mindennapi előadás dukál. Szűcs Nelli pedig szállítja is számunkra a nem csupán életrajzi adatokkal dobálózó darabot – Szűcs nem játszik, Szűcs éli a színt, a minimális kellékekkel úgy bűvészkedik, hogy az embernek tátva marad a szája. Nem játssza Fedákot – ő lesz Fedák majd két órára. Néha még azt is megengedi a darab, hogy a műszak a szemünkbe világítson (rendező: Dávid Zsuzsa), hogy tetemre hívjon minket, nézőket. Két óra még nem szállt el ennyire hamar – dráma van a színpadon, egyszemélyes küldetés, végtelen alázat és rendkívüli tehetség. 

A Fedák Sári című darab megnyerte nekünk a hónap előadása címet – pedig mennyire messze van még a  hónap vége. 

A. Zs.