Hatalmas siker volt a teltházas Boing, Boing

A kecskeméti Katona József Színház előadása leszakította a rekeszizmokat. 

Marc Camoletti darabja eleve sikergyanús volt: még a Guiness-rekordok könyvében is benne van, hiszen ez a legtöbbet játszott francia vígjáték. Korcsmáros György Jászai Mari-díjas rendező szinte biztosra ment. A Boing, Boing – Leszállás Párizsban valóban páratlanul humoros darab, és szerencsére a kecskeméti Katona József Színház előadása csak emelni tudott a humorfaktoron.

De miről is van szó? Bernard, a fiatal francia sztárépítész, vérbeli playboy: menő lakásából Párizs csodálatos panorámájában gyönyörködhet, meg persze meseszép menyasszonyában, akit mámorosan szeret, de mámorosan szereti másik menyasszonyát is. És a harmadikat is. Mert egy modern férfinak ugye három menyasszony az ideális, csak mind légiutas-kísérők legyenek, s menetrend szerint elkerüljék egymást. Bernard boldog életét azonban váratlanul felborítják a Párizs feletti kedvezőtlen légköri viszonyok…

A jó bohózathoz nem is kell más, csak kitűnő ritmusérzék, ide-oda, a lehető legrosszabb pillanatban nyíló és csukódó ajtók, félreértések és megúszós bemondások, egy balek haver, egy csélcsap főhős, akit Bozsó Péter alakított fenomenálisan. A színész érti és érzi a műfajt, pont annyira harsány, amennyire a szerepe megköveteli. A balek haver Suhajda Dániel alakításában igazi unterman, nagyon tudja, mikor van ő a poén középpontjában, és mikor kell egy félmondattal megsegíteni a viccet.

De az est legszellemesebb pillanatai Fodor Zsókához köthető, aki – elveszve az angol konyha kiismerhetetlen labirintusában – ontja magából a poénokat. Igazán nagy öröm volt színpadon látni a színésznőt (gyanús, hogy a teltház egyik oka az ő személyéhez köthető), aki méltó partnere volt az izmos csúsztatások és vadállati poénzuhatagban.

Sose rosszabb esőnapot – szerencsére az időjárás is megkegyelmezett az előadásnak, és a szarvasiak (vagy inkább a közönség) egy igazán felhőtlen estét tölthettek a buggyant, saját hazugságaikba belezavarodó főszereplők kálváriája alatt. Lám, egy (vagy több) repülő mekkora bajt okozhat!

A. Zs.