Beszélgetés a víz felett – kedélyes purparlé a Körösön

Szenes János Balázs Anita meseíróval elegyedett szóba – és mi ez, ha nem tökéletes keddi program.

Aki ott volt, ott volt, aki nem, az sajnálhatja. Az ilyen beszélgetések ugyanis mindig érdekesek: vajon mitől lesz meseíró a meseíró? Hogy fér ez meg azzal, hogy valaki műsorvezető, és sok minden más is? 

Szenes János érzékenyen nyúlt az összes témához, ami Balázs Anita esetében tiszta minimum. A beszélgetési célpont ugyanis igazi reneszánszember: egyszerre háziasszonya rengetegsok rendezvénynek, író és elbeszélő, közben pedig ember, akinek ilyen-olyan dolgai vannak. Végzett itt-ott, tovább képezte magát erre-meg arra, de hogy írjunk erről, ha az olvasó épp nem volt ott?

Nehéz, nagyon nehéz. 

A beszélgetés lényege, hogy ott tartózkodunk: a beszélgetés hangulatát írásban átadni szinte lehetetlenség. Írjuk azt, hogy két, egymást érdeklő ember szócseréje zajlott? Minek írnánk ilyet? Talán elmondhatjuk, milyen kedves és (a közönség legnagyobb megelégedésére) informatív eszmecsere ment végbe. Elmondhatjuk továbbá, hogy több ilyet szeretnénk: két, egymásra hangolt ember vitte az estét, egy óra szárnyalással teli ideje telt el. 

Balázs Anita gyerekkönyve minimum érdekes olvasmány: a Meseköntösben a 21. század című meséskönyv őszintén beszél olyan dolgokról, amit a 21. század kínál. Facebook, a globális felmelegedés, szegénység – mindezt a szerző úgy rakta egybe, hogy az a kisiskolások, kései óvodások számára érdekes legyen. Nincsenek tabuk, és mindegyik mese arra sarkallja a felolvasót, hogy szóba elegyedjen a felolvasóval. Ami anyu meg apu.

Megbeszélésre sarkall tehát Balázs Anita, és ennek van ám piaca rendesen: itt az ideje, hogy szóba elegyedjünk a gyerekkel. Amíg még nem késő.  

A. Zs.