Tucatnyivá vált a gálaműsor a Szarvasi Vízi Színházban

Tudták, hogy a gála és a gól között alig pár betű a különbség? Szarvason, a Vízi Színházban a minap, augusztus 21-én tapsoltuk el a nyarat, egy – nem gála, hanem inkább GÓLA keretében. Annyira jó este volt.

Ebben az évben volt 12 éves a Szarvasi Vízi Színház A 12. szép születésnap. Még nem kell kamaszgondokkal foglalkozni, de a nyár szinte végtelennek tűnik, a napok nem rohannak egymás után, hanem VANNAK, megélhetők, páratlanok és soha vissza nem térőek.

Akárcsak az idei évad.

Mit cifrázzuk: fantasztikus 64 estén vagyunk túl. Több, mint 60 ezer néző látogatta meg az előadásokat, és akárhogy nézzük, egy darab esőnap nem sok, annyi sem ESETT MEG, lol. (Felkészülnek a kapával: a gazdák.) Ráadásul egy másik szülinapossal együtt ülte meg a 12.-et a színház: maga Szarvas városa lett 2022-ben épp 300 éves, és ennek örömére az előadások 300. látogatója ajándékot kapott Babák Mihály polgármestertől. De nem lenne gála a Gála, ha csak a nézők részesülnének elismerésben – idén a fesztiválon 11 színház 13 előadással képviseltette magát, közülük kerültek ki az évad Nagy Nyertesei.

Mint ahogy azt Fekete Péter, Jászai Mari-díjas rendező, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, korábban kulturális államtitkár, és Szabó László, a Magyar Teátrum Társaság titkára, mint tőrőlmetszett, amúgy rendkívül jól működő és ráadásul (!) vicces (!!) műsorvezető párosa is elmondta az esőt ígérő, de szerencsére hamiskás viharfelhők alatt a bátor, majdnem teltházas publikumnak.

Akik döntöttek:

  • Babák Mihály, Szarvas polgármestere
  • Melis János, Szarvas város címzetes jegyzője
  • Paluskáné Udvarhelyi Judit, Szarvas város aljegyzője
  • Mihaleczné Kovács Mária, nyugalmazott jegyző
  • Kutas Ferenc, nyugalmazott középiskolai tanár, a Szarvasi Krónika felelős szerkesztője, a zsűri elnöke
  • Gombárné Bata Mária, a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületének elnöke
  • Galambos Edit Ágnes, színházbarát.

– Aztán mi nyertünk-e valamit? – kérdeztük az előadás előtt. – Jaj, hát az meglepetés, honnan tudnám – válaszolt mosolyogva a neve elhallgatását kérő Cinthia Daniella Szojka. 

Aztán kiderült: mi nem. De Szarvas van olyan jó fej, hogy megbecsülje a háttérmunkásokat is – így kaphatta meg a város különdíját Tóth Gábor, a Békéscsabai Jókai Színház hangtechnikusa. Aki valóban nem sejtett semmit: szegény (haha) konkrétan a zenekari ároknak kinevezett zenekari sarokból kászálódott elő, totál zavarban, de teljesen megérdemelten.

És akik vitték a mindent:

  • Szarvas város első különdíját GRAESER JÓZSEF, a Fővárosi Nagycirkusz Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett szakmai vezetője
  • Szarvas város másik különdíját a Zentai Magyar Kamaraszínház (a díjat átvette: Wischer Johann, Bánffy-díjas igazgató-művészeti vezető)
  • a LEGJOBB JELMEZ díját Kovács Yvette Alida a Macskafogóért (az este első videóbejelentkezője díját szintúgy neki ítéltük a szerkesztőségben, átvette: Galambos Attila dalszövegíró, műfordító, drámaíró)
  • a LEGJOBB DÍSZLET díját Igaz-Juhász Katalin a Trianonért
  • a LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ díját (így legyen ötösünk a lottón) Bódi Barbara az Úrilány szobát keres című darabban nyújtott teljesítményéért (ő vitte az este második videóbejelentkezője díját, valamit sok boldogságot szintúgy – Barbarának (fun fact) most volt az esküvője ugyanis)
  • a LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ díját Csonka András a Legénybúcsúért
  • a LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ díját Vándor Éva (helló, Lois Griffin!) az Apácákért
  • a LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ díját Timkó János színművész a Furcsa Pár című darabban nyújtott alakításáért
  • a LEGJOBB RENDEZÉS díját Szente Vajk a Legénybúcsúért (a díjat az édesapja, Szente Béla vette át – kell-e nagyobb bizonyíték arra, hogy a gyerek jó úton halad? Szerintünk nem kell.)
  • a LEGJOBB ELŐADÁS DÍJÁT PEDIG (így legyen ötösünk a lottón, part 2.) a Veszprémi Petőfi Sándor Színház Esőember című darabja vihette haza – a díjat átvette: Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész, a színház igazgatója)

És a periódusos rendszer 12. eleme a magnézium. A szélerősséget mérő Beaufort-skálán a 12-es a legerősebb fokozat. És mit érne egy gála, ha nincs Gálaműsor: naná, hogy itt volt Szomor György, aki naná, hogy a Monte CRISTO-ból adott elő (az Árnyat), majd, ahogy Fekete Péter jelezte, RÁVETTÉK egy István, a király-ra is (vajon mennyire kellett győzködni). A Made in Hungáriából is szólt vagy három nóta, illetve Gulyás Attila is nyomott egy Cristót: ő a Róma című dolgozatot nyomta el a Feelin’Gooddal felturbózva. A Fővárosi Nagycirkusz művészeit nézve (mit nézve! Szájtátva bámulva!), levegőt sem mertünk venni, de ahogy szóhoz jutottunk, csak szuperlatívuszokban beszéltünk róluk.

És az egészet pompás tűzijáték zárta.

Nincs tovább, ennyi volt, balra elslisszolt a nyár, de milyen jó, hogy nem csak ÚGY ment el, hanem átadott nekünk egy darabot abból, ami egy igazi 12 éves nyarára jellemző csak és csupán: tudják – megélhető, páratlan és soha vissza nem térős esték maradtak nekünk emlékként az őszre.

Felkészül: a 13. évad.

A.Zs.