Kispipa zenekar

Mire jó egy kiskocsma? Többek között azért, hogy egy zenekar róla kapja a nevét.

Vasárnap este szép számmal gyűltünk a Vízi Színpad nézőterén, hogy ízig-vérig Békés megyei zenekart – a Kispipát -, és zenét hallhassunk. Kicsit sem csalódtunk.

Elsősorban Bartók, Kodály dobozi, békési gyűjtéséből mutattak be nagyon igényesen összeállított műsort, és láthattunk/hallhattunk különleges hangszereket. Előkerült az est folyamán például egy tölcséres hegedű, vagy egy ütőgardon, aztán egy tambura, amely teljesen ütőshangszernek nézett ki, pedig „ütik-veri”, ahogy Schäfer Szilveszter mondta. És tényleg!

A műsor zenei egységei így következtek egymás után: vajdaszentiványi táncrend, bihari román tánczene, gyimesi csángó muzsika, moldvai dallamok, szerb zenei összeállítás, észak-mezőségi magyar népzene Erdőszombattelkéről.

A Kispipa szándéka szerint sokszínű, sokféle nemzetiség dallamait, és izgalmas műsort szeretett volna bemutatni az érdeklődő közönségnek, sokféle hangszerrel és változatos hangszereléssel. Nem kifejezetten Békés megyei dallamok domináltak az este folyamán, de minden olyan nemzetiség muzsikája felcsendült, akik Békés megyében is élnek.”

Végül szlovák muzsika szóltTótkomlósról, ahogy jellemezték, a zenekar himnusz – a Tótkomlósi Mars. Hankó Tamás meg olyat, de olyat táncolt rá, hogy a szánk tátva maradt. Műsoruk végén megérdemelték a hatalmas ovációt.

Köszönjük Kispipa!

A zenészek voltak – hegedű, tölcséres hegedű és tambura, Schäfer Márton – brácsa, ütőgardon, dob, Gera Gábor – harmonika, Sztojka Csaba – cimbalom, Bohák Endre – nagybőgő, koboz, gitár, és Hankó Tamás – dob, ének, tánc.