Fergetegetes úrilány szobát keres – és vastapsot talál

Mikó István fergetegek közti fergeteges sikert aratott. Ugye tetszenek érteni a sorok között?

Adott egy színdarab, amit Rejtő (Jenő) novellájából írtak filmre 1937-ben – olyan kisebb főszereplőkre, ilyen kis piszlicsárékra, mint Zilahy Irén, Somló István, Ajtay Andor, ja, és Kabos (Gyula). Na most ebből nézni is tereh, mi színdarab született az évek során – most pedig épp a Turay Ida Színház tűzte a műsorára. Mikó (István) főszereplésével. (Mikó) István rendezésében.

Nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy annyi fergeteges (vígjáték) megfordult manapság a Körös felett a Víziben, hogy egy ’37-es film újrája nem biztos, hogy megtalálja a közönségét. Az 1×3 néha 4 még hagyján, de a Legénylakás tényleg mindent vitt.

Lőjjünk le poént? Megtalálja.

Ez egyrészt nyilván köszönhető annak, hogy a nosztalgia olyan vonat, amin nincsen fék. Bámulatos dolog a nosztalgia: Fortepan képeslap, elnézegetjük, jaj, a Jani, meg a Velencei tó, de szép is volt, jaj. A Kabos-film meg: hát az valami fergeteg. (Eláruljuk: nem volt az. A Hyppolit a lakáj: na, az az.) Viszont Mikó szerencsére nem csak erre épít: Mikónak humora van ugyanis, és micsoda szerencse, hogy van neki, különben ott nyerítenénk a fájdalomtól jó sokáig.

Lukács ügyvéd a válóperek ismert szaktekintélye. A lovagiasság jegyében bonyolít minden pert: a gyenge nőt védi, és a férfi hibájából mondatja ki a válást. Szobát ad ki, s távollétében az ügyvédjelölt Csahos Ödön a csinos egyetemistának, Székely Klárinak ajánlja föl csaknem az egész lakást. A Siófokra utazó Lukács véletlenül találkozik feleségével és barátjukkal, Bognár Miklóssal. A helyzetet félreértve beadja a válópert. Felesége és Bognár utána mennek, de csak Klárit találják a lakásban: erre az asszony is válni akar, de ő a férj hibájára hivatkozva. Klári szeretné megmenteni Lukács házasságát, mert az ügyvéd válásával a kiadó szoba is elveszne. Csakhogy időközben beleszeretett, ezért már nem vallhatja, hogy érzelem nem, csak albérlői kötelék fűzi őt Lukácshoz. A válást a férj hibájából mondják ki, Lukács pedig Klári szerelmével vigasztalódhat.

Ennyi.

Az a vicces, hogy (ezt talán Örkény mondta?), hogy ami vicces, az simán lehetne tragédia is. Lehetne ez az előadás is az, de nem az. Sőt: nagyon vicces. Sőt: a vicces darabok közül a top 3-ban figyel, már ami a Vízi Színházat illeti: Pásztor Máté, Bódi Barbara remekelnek (Bódi különben kitűnő komika), és Mikó meg hát… Mikó. Nem véletlen, hogy Kiváló- és Érdemes Művész, sőt, Jászai Mari-díjas is, na még mi? Hát elsőrendű komikus, az.

Az Öt előadás, amit nagyon várunk című darabunkba (nekünk is van, nyenyenye) nem írtuk be az Úrilányt, de már bánjuk kicsit.

A. Zs.