Fúvásra termett hangszeresek, szevasztok!

A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar Aretha Franklin nélkül is kiérdemelte a riszpektünket.

Már a szó maga, hogy fúvószenekar – a hallgatása meg pláne – azt a furcsa nyugtalanságot vonja maga után, legalábbis számunkra, hogy a második darab harmadik hangja körül valaki a fülünkbe üvölti majd, hogy „Lelőtték Ferenc Ferdinándot!”, és mire észbe kapunk, egy lövészárok alján lessük, ködlik-e felénk a mustárgáz.

Mit csináljunk, ez van.

Épp ezért volt kellemes meglepetés a 2001-ben újjászervezett Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar koncertje – nem számítottunk sokra, viszont sokkal többet kaptunk annál, mint amire számítottunk. 20 éve alatt végzett színvonalas munkájáért 2021-ben a Világ Fúvószenei Szövetség (WASBE) kitüntetésben részesítette, illetve a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés a Csongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díjat adományozta az együttesnek, ami nem is csoda, hiszen ez a csapat nem úgy fúvós, hogy TRÜTÜRÜTTÜTRÜÜTÜRÜ – vagyis ilyesfajta a fél kilences kezdés után olyan nyolc negyvenötig, mikor is a keleti frontról elvonuló katonaindulók után hálistennek’ popba vált a repertoár.

Nehéz szakma lehet ez is. Nyilván egy katonazenekar (pláne, ha Helyőrségi) mit játsszon, ha nem katonaindulókat, de – valljuk be – 70 percen keresztül a katonainduló (melynek sajátja, hogy laikus fülnek kb. ugyanaz az összes) nem túl snájdig. És pont, amikor már mennénk sörözni („Hát akkor a háború után, este hat órakor” – kiáltotta lentről. Vodička. „Gyere inkább fél hétre, hogyha netalán elkésnék – felelte Švejk. És Vodička még egyszer odakiáltott, immár nagyon messziről: – „Hat órára nem tudsz ott lenni?” – „Jól van, ott leszek hatra” – hallotta Vodička a távolodó Švejk válaszát.”), amikor az együttes hirtelen vált (a hirtelen alatt itt értsünk két perc katonás csendet), és belekezd Aretha Franklin Respect-jének fúvásra hangszerelt változatába.

És innentől funky az egész.

Attól, hogy valami nem katonai, még lehet jó – és milyen szép, hogy ezt maga egy katona vallja be előttünk, a nagyközönség előtt. Így lesz az este remek, Elton Johnon keresztül az Oroszlánkirályon át a Blues Brotherig teljes, a taps meg a tételek után totál megérdemelten vas.

A zenekar karmestere: Gömöri Balázs őrnagy. Isten hozta!

A. Zs.