A világ összes falu rossza egy színpadon

Szerelem, ármány, boroshordó, kés, pisztoly, zongora, ásó, kapa, nagyharang.

Mindenki ismeri a falu rosszát. Még azok is, akik pedig városban élnek. A címről azonnal egy név ugrik be: ő az a fickó, esetenként elromlott asszony, akikről csak annyit tudnak a gyerekek, mondjuk egy matek egyes esetében, hogy „Ha megnősz, olyan leszel, mint az XY!”

A falu rosszának a sorsa pedig inkább szomorú. Mint nevelő célzatra alkalmas személy van jelen egy (általában) kisebb közösség életében – pedig mindenki hibázik, sőt, nincs olyan, aki ne hibázott volna egy-két nagyobbat az életében, de a falu rossza cím kiváló birtokosa még arra is jó, hogy a saját hibáinkat vetítsük rája, IMAX-minőségben.

Van, aki egyetlen hibát vét, és tessék: megkapta a kitüntető címet, ami alól nincs felmentés.

Tóth Ede, A falu rossza című műve is ebből az alaphelyzetből indul ki. Pedig lagzi van, mindenki ordít a boldogságtól, boldog a vőlegény (Havasi Péter), talán még a menyasszony is (Vas Judit Gigi), az örömapa (Széplaky Géza) azonban biztosan, alig bírja hangszállal, annyira boldog. Mindenki próbálja boldogsággal telekiabálni a falut, még az is, aki elképesztően nem boldog, pl. a falu rossza, Göndör Sándor (Dánielfy Gergely), akiről mindenki azt beszéli, hogy a falu rossza. Vagyis nem látjuk pontosan, de ha mondják, NYILVÁN igaz. Pedig most szomorú csakcsupán, azonban másfél liter pálinka könnyen agresszívvá tesz egy szívszomorodott embert, aki ráadásul a menyasszony, Bátki Tercsi régi szeretője.

Senki sem hívta, mégis megjelenik a mennyegzőn.

Mészáros Tibor rendezése harsány, nem lassú valcer, hanem kőkemény csűrdöngölő, bolondul kusza csárdás, és ez talán a legnagyobb erénye is: a machinációk, a tedd ide-tedd oda helyzetek erősen fogják a jeleneteket… persze, hogy fogják, hisz még a nevek is beszédesek (pl.: GONOSZ PISTA, a becsületes orgonista (becstelen ügyletekkel), Kárpáti Barnabás alakításában). Mészáros maxra tekeri a volumét, nem csupán hangban, de helyzetekben is. Nála a kínlódás is ünnepélyes, a dráma sem a trágyadomb mögött esik meg – amúgy további érdekes rendezői instrukció, hogy érezzük mi is ezt a trágyabűzt. Amiből nem keveredik ki csak úgy az ember.

Különös meglepetés a falu rossza, olyan, mintha fognánk a Körhintát, és meghempergetnénk minden rosszban, aztán lessük, miképp rozsdásodik. A félidőben egy csapat fiatalhoz keveredünk, akik hasonló véleményen vannak – azonban az irodalomtanárnak akad egy furcsa felvetése: hogy ez tán maga a pokol.

Igen is, meg nem is. Mindenesetre az évad falusi Twin Peakse megtisztelő címét már oda is adnánk a Déryné Társulatnak. Kellemesen furcsábbat úgysem látunk az idén. 

AZs