Hangulat és varázs: „3 éves voltam, mikor kijelentettem, hogy én énekesnő leszek” – villáminterjú Galambos Hajnalka énekművésszel

Galambos Hajnalka estje számos szarvasinak, illetve a számos „nemszarvasi, de eljött” látogatónak okozott kellemes estét fantasztikus hangjával a Vízi Színházban. A pályáról, a koncertről, sőt, még If váráról is kérdeztük a művésznőt. Mindjárt itten’:

Nem volt nehéz egy másnapi előadás díszletének a környezetében, konkrétan If várának börtöne alatt a saját műsorra koncentrálni?

Egyáltalán nem volt nehéz, sőt kimondottan tetszett, hogy nem a nagy, üres színpadon kellett egyedül ülnöm! Volt egy varázsa, hogy a kalózhajók és If várának börtönében ülve énekelhettem el a koncertműsoromat! Másnap pedig természetesen a kollégáim töltötték meg a színpadot ugyanebben a díszletben.

Milyen fokmérő, milyen döntések és választások határoznak meg egy ilyen estét? Hogy állítod össze a repertoárt?

A koncerten Nightwish/finn szimfonikus metál zenekar/balladák és szimfonikus zenekari feldolgozások hangzottak el. Először nem ezt a műsort terveztem, de úgy alakult, hogy mégis egyedül kell megcsinálnom a teljes estét, így esett a választás a Nightwish zenekarra, akik 2014 óta a kedvenc zenekarom. Ezen a nyáron láttam egy fantasztikus koncertet tőlük (sajnos csak egy közösségi csatornán) és akkor kezdtem el foglalkozni a könnyűzenei hangképzéssel is! Egészen fiatal korom óta a klasszikus zene mellett óriási rajongója vagyok a metál műfajának és így kapóra jött, hogy végre egy másik oldalamat is megmutathatom a közönségnek.

Eddig engem csak klasszikus zenében hallhattak az emberek, ez volt az első debütálásom “könnyűzenei – metál” énekesként: végre igazán ezer fokon éghettem és robbanhattam a színpadon – ez egy teljesen más hangképzést igénylő műfaj, más technika, más energiák!

A kezdő dalom a Storytime volt tőlük, egy tökéletes nyitó szám a Nightwish varázslatos világába való elkalauzoláshoz. Próbáltam olyan műsort összeállítani, ami 25 éves zenekar teljes korszakát átöleli, amik úgymond slágerek lettek, vagy nagy meghatározó zenei állomásai. Az első énekesnőjük /Tarja Turunen/ csak klasszikus hangon énekelt, ezeket a dalokat én is így énekeltem, majd jöttek az újabb énekesnők, a későbbi dalokat már én is mellhangon és kevert hangon énekeltem.

https://www.youtube.com/watch?v=pvkYwOJZONU

Számítottál ekkora sikerre? Milyen érzés a Vízi Színház nem mindennapi színpadán beleállni egy dalba?

Igazából arra számítottam, hogy ha az emberek meglátják a koncert műsorát nem igazán fognak eljönni! Csodálkoztam, hogy ilyen sokan eljöttek és borzasztóan boldog voltam, hogy ezzel a repertoárral is jó pillanatokat és jó hangulatot tudtam teremteni… Volt már egy párszor koncertem itt Szarvason a Vízi Színházban, szeretek itt fellépni, van egy hangulata, egy varázsa.

Van egy szuper akusztikája a víznek, amit most a díszlet sajnos lefojtott… De a környezet az csodás!

Hogy lettél “énekművész”? Mesélnél a karriered főbb állomásairól pár szót?

Már egészen kicsi korom óta imádok énekelni, 3 éves voltam, mikor kijelentettem, hogy én énekesnő leszek! Aztán jött a zeneovi, a zenei általános a zeneiskolával, majd a békéscsabai konzi és persze a zeneművészeti egyetemek!

Nagyon sokat koncerteztem a békéscsabai szimfonikusokkal, jártam velük szólistaként a Művészetek Palotájában, a Művészetek Völgyében, Budapesten a Barokk fesztiválon (2009 DVD), és persze felejthetetlen koncertet adtunk velük a békéscsabai reptér hangárjában is (2009 DVD, CD). Koncerteztem Szegeden és az ország több városában.

Rendszeresen koncertezem szólistaként a békéscsabai és a gyulai vegyeskarokkal, valamint rendszeresen játszom szerepeket a békéscsabai Jókai Színház színpadán – 2019-ben 2 szuper koncertet adtuk Békéscsabán és Gyulán a ludwigsburgi Szimfonikusokkal a békéscsabai Bartók Béla Vegyeskarral és a gyulai Erkel Ferenc Vegyeskarral.

Mi a nagy énekes álom? Mi a legfontosabb tétel a bakancslistán?

Egy saját szimfonikus metál zenekar, ez egy nagyon régi dédelgetett álmom, talán egyszer valóra válik…

AZs