Romance / Bolero: tánc és tengermély érzelmek a Körös mellett

Babák Mihály, Szarvas főpolgármestere óriási csokorral köszönte meg a Győri Balett frenetikus előadását – a gesztus és az előadás pedig önmagáért beszélt.

Sorok Írója ismer egy anyukát, akit egyszer meglátogatott a Kodály Zoltán – nem őt magát, hanem a sulit, ahová járt. És Kodály Zoltán mindenkitől kérte, hogy szolmizáljanak egyet, vagy már pontosan nem is tudni, hogy mit, és akinek sikerült, annak Kodály Zoltán aláírta az Ének/Zene tankönyvét.

Említett anyukának nem sikerült a feladat. Kodály Zoltán meg jól nem is írta alá. Ami végül is jogos, mert Kodály nem azt vallotta, hogy „Legyen az aláírásom mindenkié”, hanem azt, hogy
Legyen a zene mindenkié!

És a Győri Balett vendégelőadásában mindent meg is tett azért, hogy ez a mondat igaz legyen. Élettel és tánccal telt meg a Vízi Színpad: „Velekei László 2013-ban dolgozott először Kodály Zoltán műveire, így született meg a nagysikerű KODÁLY című darabunk. Ezt újragondolva alkotta meg a világhírű zeneszerző munkásságának minden szegletéből hasító Romance című koreográfiáját, tisztelegve ezzel a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt.” Ezt a rendező írja – és amit mi láttuk, az elképesztő volt. Persze annyi fórral indult a társulat, hogy míg Kodály nem, a Bolero kissé elkoptatott mára – az is ismeri Ravel csodás munkáját, aki nem. Előtte már nagyon sokan alkottak rá táncműveket, etalon is volt közöttük, amelyekre a közönség még élénken emlékszik (Maurice Béjart, Markó Iván).

Nem szerettem volna epigon lenni és nem a szokványos férfi-nő viszonyra, szenvedélyre, érzéki szálra kihegyezni a ,,történetet”. – írja Lukács András rendező, hozzátéve: – Az én Bolero-m cselekmény nélküli darab, tíz női és tíz férfi táncosra, akik azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetet érzékeltetni.”

A táncosok és a koreográfia mindkét esetben elképesztő. Sorok Íróját a balett nem kapta szakállon, a pliépolip nem húzta a mély vízbe be – mégis, amikor ilyesmit lát, csak hápogni tud. Légies könnyedség jellemezte az egész estét – ami embert próbáló feladat – amit Babák Mihály, Szarvas főpogármestere óriási csokorral, a közönség pedig vastapssal köszönet meg.

AZs

Fotó: Kepenyes Balázs