Kinyílott a szerdai mesetár: teljes pompájában mutatta szirmait a Hétszínvirág

Elvarázsolt este: a Szarvasi Vízi Színháznak nem csak elképesztő közege, hanem táncrendje is van.

Ha egy mese felnőttek számára élvezhetetlen, gügyögő, nem elég látványos… nos, az nem feltétlenül baj, csak nem éppen kellemetes dolog. Egy-másfél órákat végig ülni úgy, hogy a fene essen már abba a szerencsétlen legkisebb királyfiba, csapja le a sárkányt, meg a királylány fele kezét, aztán menjünk haza, és jóság van… nos, szerencsétlen helyzet.

Na most ez az este nem ilyen volt.

A Valentyin Ktajev motívumai nyomán megszületett Hétszínvirág című zenés táncjáték ugyanis olyan elbűvölően sikerült, hogy kőszívű, aszott és menthetetlen öregember az, aki nem mosolyogva ülte végig. Vagy csak otthon hagyta az illető a szívét, a sufniba zárva. (A telefont bezzeg senki nem hagyta otthon. Sorok Írója határozottan és rosszmájúan köhint.)
„Annuska egy parkban sétál, s azon gondolkodik, mi legyen, amit utoljára kívánjon. Meglát egy mankós fiút, Vityát, aki nem tud vele játszani, mire Annuska azt kívánja, hogy A FIÚ LEGYEN EGÉSZSÉGES.” Ez Annuska sokadik kívánsága már aznap este – a varázslatos Hétszínvirág pedig mindegyiket teljesíti. És nem is akárhogyan – TÁNCOS mesejátékról van szó, ahol a tánc, mint olyan, nem csillámpor, nem csupán a mese tetejére szórt dísz, hanem csudás és látványos, s a szöveg helyett önmagában is a mese folyását szolgálja. Alekszej Batrakov rendező nem viccel: néha mélyvízbe dobja (itt nem az Északi-sarkot értjük, mert eljut a történet oda is), és a gyerek olyankor mocorog – de legtöbbször csak tátott szájjal néz. A felnőttben lakó kisgyereknek meg óhatatlanul az jár a fejében néha, a Soproni Petőfi Színház művészeinek kiváló koreográfiáját figyelve, hogy mondjuk hazafelé ő maga meg tudná-e érinteni egyáltalán a lábujjait.

(Spoiler: nem. Szevasz, gyerekkor!)

Elképesztő estén vagyunk tehát megint túl a Szarvasi Vízi Színházban – aki nem látta, sajnálhatja, hogy nem lehetett gyerek egy estére. Annuska őt is elvarázsolja a Hétszínvirág segítségével, az bizonyos.

AZs

Fotó: Kepenyes Balázs