Malek Andrea az Malek Andrea – Fantasztikus este egy fantasztikus énekessel

Jött, látott, és megvette a szarvasi közönséget kilóra: Malek Andrea és zenekara álló ovációval búcsúzott a Szarvasi Vízi Színpadon, a ráadás után.

Malek Andreáról minek írni?

Utáljuk eleve a hozsánnát – és Malek Andrea valószínűleg nem is kérne belőle. Most komolyan: dicsérjük a hangját? Hogy egyszer sem bukott fel az este egyetlen hamis hangjegyben sem? Hogy leénekelte a Holdat? Már most felesleges szócséplésnek érezzük az egész mondatsort, mert Malek Andrea – ha nem is vált intézménnyé – de körülbelül olyan biztos, mint a napfelkelte.

Már hogy úgy biztos, hogy aki egy koncertjére ellátogat, az biztosan nem fogja fanyalogva elhagyni a nézőteret. Hiszen elképesztő hangja van. Itt nincsenek kérdések: Malek Andrea az Malek Andrea. Nagyon furcsa egybeesés, de Sorok Írója Vámos Miklós Lehetetlen! című műsorának egyik epizódját a minap újra nézve (emlékszik még rá valaki? Ha nem, akkor érdemes a netbugyorban kutatni a részek után kicsit) pont őt látta Presser Gábor meglepetésvendégeként. Már Malek Andreát – micsoda isteni véletlenek vannak, hát nem? A felvétel a kilencvenes évek elején készült, és Malek másnapra (ami esetünkben kb. 20 évet jelent) ugyanaz a jelenség volt, mint a Lehetetlenben anno (vagyis tegnap): közvetlen, vicces, és akkor is bájos, ha bakizik egyet – olyan személyiség, aki egy, a Szarvasi Vízi Színház színpada mögé óvatosan beavászkodó vízibiciklinek is kedvesen integet.
És megjegyzi, hogy ekkora vízibiciklit ő még nem látott. Pont.

Pedig ezzel a hanggal lehetne elérhetetlen díva, a közönségtől eltartott ujjal nyolc méter távolságot tartó dizőz – de nem lett az. Más utat választott – hogy ennek a minapi műsornak van-e köze hozzá, sajna nem tudhatjuk. Mert tényleg isteni (Isteni?) tehetség, aki okosan épített fel magának egy saját imázst. A „malekságot”. A Gospel című koncertsorozatának (kb.) tizedik előadása során végig a hitéről, az Istenbe vetett szeretetéről szóltak a dalok – ájtatosság nélkül vallott vidámságról, és bánatról, és arról, hogy ezeknek a megoldása kinek a kezében van.

Szép este volt: a visszataps után a Happy day felmondása pedig feltette a koronát az I-re.

Láthattuk a Malek Andreát.

Ennyit tudunk elmondani – többet minek.

 

Adamik Zsolt

Fotó: Kepenyes Balázs