Szelíden és Szilárdan

Széplakiné Gajdó Delinke Szabó Magda-estje.

A monodráma az írónő „Ókút” című könyvének részletével indít: „Hajdani házunk udvarán, közvetlenül ott, ahol az udvarba léptünk a kapubolt alól, számtalan apró kavics csillogott a sarokban.” Igen, lássuk ezeket a kavicsokat, ismerjük meg őket, hiszen ezek a kavicsok, ha már emlegetve vannak, nyilván Szabó Magda életének darabkái, és mi valóban LÁTNI jöttünk a művészt, aki 2007. november 19-én hagyott itt bennünket.

Hogyanokra és miértre várjuk a választ, történeteket akarunk hallani, meg szeretnénk ismerni valakit VALAKIN keresztül… és, ha már az a valaki ekkora fába vágja a fejszéjét, márhogy vállalja egy már életében legendává lett személy bemutatását a színpadon, akkor vállalja azokat az elvárásokat is, amelyeket a néző táplál.

A “Köszönjük Magyarország” program darabjaként a nézők láthatják Szabó Magdát, aki olyan gyermek, nő, feleség és ember minden gyengeségével, gyengédségével, erejével, konokságával, hitével és olyan író nyitottságával, rejtelmességével, gazdagságával, akit nem lehet nem szeretni.

Az előadásban megelevenedik Szabó Magda anyai nagyszüleinek a családja, az édesanyja Jablonczay Lenke, az édesapja, Szabó Elek, Cili, a fogadott testvér (…), Szobotka Tibor, az imádott férj, Debrecen, felvillan Kumacs és természetesen végig „jelen van” Szabó Magda, gyermekként, serdülő leányként, szerelmesként, barátként, özvegyként, halhatatlanként…

Szép este részesei lehettek a nézők volt Szabó Magdával és Széplakiné Gajdó Delinkével.

Adamik Zsolt

Fotó: Kepenyes Balázs