Monte Cristo grófja ismét haza érkezett

2011 októberében mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház Alexadre Dumas- Pozsgai Zsolt – Szomor György Monte Cristo grófja című musicaljét. Itt a Vízi Színházban 2012 nyarán láthatta először a közönség. 2013-ban nem volt Szarvason előadás, 2014 óta viszont levehetetlen, évente 2-3 pótszékes nézőtér várja művészeket. A csütörtök esti volt a 130. előadás – és itt Szarvason a 19., holnap, pénteken a 20. előadás.

A szereplők változtak, de a három főszereplő nem. Szomor György, Gubik Petra és Gulyás Attila nélkül nem lenne ugyanaz, az ő játékuk, hangjuk varázslatos. Petra helyett egy alkalommal Kisfaludy Zsófia énekelte Mercedes szerepét, de ettől az egy alkalomtól kivéve Gubik Petra lépett színpadra Szarvason. Vannak, akik kezdetektől szerepelnek Faria abbé alakítója SzőkePál, Albert grófként Bíró Gyula, Haydeét Tatár Bianka és Gábor Anita sokáig felváltva játszotta, az utóbbi időben csak Anita van a szarvasi színpadon. És, aki állandó még Gulyás Levente karmester. A tánckarban is van, aki kezdetektől színpadon van, ilyen Földes Roxána és Mlinár Péter is. És egy jolly joker alias Balázs Csongor, aki Szarvason volt Bonifacio, Villefor ügyész és tegnap este Jacopo.
Hogy mi a titka az előadásnak? Hogy miért vesznek jegyet, néhányan minden alkalommal? Szomor György személye egészen biztosan az egyik ok. Mert amikor elkezdi az első dalát, a néző az első hangra egyszerűen megborzong, mert teljesen átjárja és meg is nyugszik, jó helyen van. Kevés színész-énekes képes erre. A bosszú általában nem hoz megnyugvást, de Dumas regénye és Szomor György
zenéje megkérdőjelezhetetlen, egyszerűen évről évre látni kell, amivel tudom, sokan egyet értenek. Az előző hét év, és ez a nyolcadik is bebizonyította, hogy Szarvason a Monte Cristo grófja az emblematikus előadás, amely hozzátartozik a Vízi Színházhoz, hogy a szarvasi, és az ide zarándokoló nézők újra átélhessék, nem a bosszút, hanem Szomor György, Gubik Petra és Gulyás Attila játékát és hangját.
De minden színész megérdemli a figyelmet, hiszen mindent megtettek az előadás sikeréért csütörtökön este: Danglars szerepében Várfi Sándor, Fernand Szrapkó Nándor, Villefor ügyészt Presits Tamás alakította. A három kalóz: Jacopo Balázs Csongor, Bonifacio Gerner Csaba Pacalio Liszi Melinda. Haydée-t Gábor Anita, Faria abbét Szőke Pál, Albert Morcerf grófot Bíró Gyula, Napóleont és a Börtönőrt Nagy Róbert személyesítette meg csütörtökön este. A két botcsinálta kalóz szerepében Földes Roxána és Mlinár Pérer, akik kiemelkedtek a táncosok közül.


Csütörtökön este csendes idő volt, ezért felszállt Monte Cristo hőlégballonja és a Róma dal alatt, és a tapsrendnél is volt tűzijáték, ami már részei az előadásnak.
A zenekart Gulyás Levente vezette. Alexadre Dumas regénye alapján írta Pozsgai Zsolt. Dramaturg Zalán Tibor. A zeneszerző, szövegíró, és rendező Szomor György. A díszlet Fekete Péter érdeme, a gyönyörű jelmezek Papp Janó, a látvány, vetítés Madár
munkája. Koreográfus Fejes Kitty, hangszerelés Lippényi Gábor. Zenei vezető, korrepetitor Gulyás Levente.
A közönség felállva tapsolta meg a művészeket, azonban nem volt elég kitartó, mert a Róma dal elhangzott, de a Kalózok dala nem a tapsrendnél.

Galambos Edit

 

Fotó: Kepenyes Balázs