A két Lotti Szarvason

A Magyar Teátrumi Társaság X. Jubileumi Fesztiváljának 2. versenyprogramja, a Budaörsi Latinovits Színház és a Múzsák Társulat közös előadása A két Lotti című családi mesejáték, amely felért egy esti előadással, hiszen 120 perces volt, és főleg az iskolás gyermekeknek szólt. Erich Kästner 1949-ben megjelent regényét Magyarországon 1958-ban adták ki először, és még nagyon sok kiadást megélt. Gyermekkorom egyik kedvenc olvasmánya volt, ahogyan másoké is, remélem a lányok ma is leveszik a nagyi könyvespolcáról a kedves történetet.

Bár a cselekményt sokan ismerik, hiszen az alaptémát több film dolgozta fel. A Budaörsi Latinovits Színház és a Múzsák Társulat zenés előadást készített belőle sok gyermekszereplővel, mozgalmas, izgalmas előadás született.

Lotte (Kalovits Kata) újságíró édesanyjával (Endrődi Ágnes) él Münchenben, Luise (Kalovits Rozi) zeneszerző-karmester édesapjával (Gyurty István) Bécsben. Szüleik véletlenül ugyanabba a nyári táborba küldik őket. A első sokk után felfedezik, hogy ikertestvérek, és egy merész tervet eszelnek ki, Lotte Bécsbe megy vissza, Luise Münchenbe…

Nagyon egyszerű előadást láttunk, ahol elsősorban a gyermekszereplők és a színészek játékában bíztak és, hogy a történések lekötik a nézők figyelmét, ez így is volt többnyire. Aki azonban megértette a történetet, magával sodorta az előadás.

A regényt Tövispataki Beáta újrafordította, aki Irene Gerlach, kisasszonyt alakította az előadásban. Dramaturg Kovács Kristóf. Zeneszerző Monori András és Endrődi Ágnes, aki Luiselottét, a lányok édesanyját játszotta. Koreográfus Bóbis László volt.

A díszlet nagyon ötletes, egyszerű, de nagyszerű volt, látványtervező Oláh Richárd és Palánki Hédi. Az előadást Tasnádi Csaba rendezte.

Kedves előadást láttunk, a nézők hosszú tapssal köszönték meg az előadást.

Galambos Edit

FOTO: Vízi Színház