Csollány és Csisztu: Sportolók, akik tisztelik egymást

A kétórás műsor nagyon gyorsan elszaladt, mert a két sportoló olyan összhangban válaszolt Szabó László kérdéseire, érezhetően tisztelve egymást, de mindketten rengeteg mondanivalóval. Mégis a véleményük megegyezett a kérdésekre adott válaszokban, hiszen sokszor szinte egyszerre mondták ugyanazt egy-egy kérdésre válaszolva. Néha másképpen fogalmazva, de mindketten ugyanazt mondták a tornában eltöltött éveikről, a torna hatásáról életükre.

Szabó László mint mindig, faggatta vendégeit a kezdetekről, ami mindkettőjüknél 4 – 5 éves korban kezdődött. Megtudhattuk azt is, aktív versenyzésük idején a tornászoknak minden szeren kellett teljesíteniük, nem csak azon, ami számukra a legkedvesebb, legsikeresebb volt. Így például Csollány Szilveszternek 1996-ban az atlantai olimpián 20-22 gyakorlatot kellett bemutatnia az ezüstéremig különböző szereken. 2000-ben Sydney-ben az olimpiai győzelemhez elég volt két gyakorlat legsikeresebb szerén, a gyűrűn. Megtudtuk azt is, kedvence a lólengés a gyűrű mellett.

 

Csisztu Zsuzsa beszélt arról, hogy a tornához kell egyfajta őstehetség, amely megtanította arra, hogy csak tudatosan lehet tornázni, fejben nagyon is ott kell lenni, hiszen az akrobatikus mozdulatok a gerendán vagy a korláton nagyon tudatos, begyakorolt mozdulatok sorozata. Tudni kell, hol vagyok, mit csinálok.

Szabó László feltette a kérdést, amit nemrégiben olvasott, jó lenne-e, ha nem zsűri értékelné a tornászokat, hanem gép? A válasz mindkettőjüktől a nem volt. Azért nem, mert a gép a mozdulatokat ugyan pontosan értékeli, de nem látja a kecsességet, az esztétikát, az eleganciát, amit csak az ember képes meglátni a tornászban – vagyis nem érzékeli a lelki állapotot.

Arra a kérdésre, mit kaptak a sporttól, Csollány Szilveszter a küzdeni akarást, a kitartást, Csisztu Zsuzsa is a kitartást, a fizikai állóképességet, az alkalmazkodás képességét, a pontosságot, a minőségre való törekvést, a precizitást említette, ami mind a torna része.

Természetesen több téma is szóba került. Nagyon jó hangulatú estének lehettünk tanúi, ahol a kérdező és mindkét vendége őszinte szeretettel, tisztelettel viseltettek egymással és a közönséggel is. Mindannyian nagyra értékelték a Baráti kör vendéglátását (főként a házi süteményeket), hiszen a házigazda Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, Szarvas Város Barátainak Köre elnöke és természetesen a tagok voltak.

 

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.


 

 

http://www.newjsag.hu/2019/08/14/csollany-es-csisztu-sportolok-akik-tisztelik-egymast/