Érzékenyítés szabadtéren – HALLÓ(K), ITT VAGYUNK!

Siketek és nagyothallók műveiből csemegéztek a Szarvasi Vízi Színház színpadán a Jókai Színház művészei. Az előadás előtt díjazták a novellák és versek alkotóit.

Az est háziasszonya, Komáromi Anett köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy a társadalom egyre inkább elfogadja segítséggel élő társainkat. Reményét fejezte ki, hogy ebben a művészetnek, az érzékenyítő – jelelt-narrált – előadásoknak is fontos szerepe van. Elmondta, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségén (SINOSZ) keresztül meghirdettek egy országos versíró pályázatot, amelyre 16 pályamű érkezett be.

Ezt követően Bognár Gyöngyi, a SINOSZ Békés megyei titkára átadta a díjazott versek és novellák szerzőinek jutalmát. Harmadik helyezést ért el Dr. Bérczessy Lajos, második lett Pavlicsné Haász Mónika és első díjat kapott Szalayné Komlósi Gizella.

A pályázatra beküldött összes művet emléklappal és különdíjjal jutalmazták.

Sz. Kovács Viktória, a Békéscsabai Jókai Színház sajtómunkatársa elmondta, a teátrum kiemelt figyelemmel kíséri és karolja fel azokat az új lehetőségeket, kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékossággal élők számára is teljes értékű színházi élményt biztosítanak. Békéscsabán nem szokatlan, hogy jelnyelvi tolmács közreműködésével támogatják egy-egy színházi előadás megértését siket és nagyothalló nézőik számára, illetve narrációs programmal segítik a látássérülteket. Kiemelte, a rendezvénnyel arra is emlékeznek, hogy idén tíz éve fogadta el az ENSZ a Fogyatékkal Élők Jogairól Szóló Egyezményt.

Tarsoly Kriszta, az est rendezője és Komáromi Anett, akik mindketten a Békéscsabai Jókai Színház színművészei, nemrég átvehették Békéscsaba Város Önkormányzatától a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést.

Tarsoly Kriszta elmondta, a társadalmi érzékenyítés célja, hogy a fogyatékos emberek és családjaik illetve a többségi társadalom tagjai együtt, integráltan töltsék a szabadidejüket, annak érdekében, hogy egymást megismerjék, feloldódjanak előítéleteik és közelebb kerüljenek egymáshoz. Így a fogyatékos emberek társadalmi elfogadottsága is nő.

A Szarvasi Vízi Színházban, szabadtéri színpadon teljesen egyedülálló kezdeményezésként indult ez az érzékenyítő program a múlt évben, amikor augusztus 8-án este, A dzsungel könyve című musicalt, Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács jelelte a hallássérült nézőknek, a látássérülteket pedig Komáromi Anett színművésznő látta el a produkció befogadását segítő többletinformációkkal – speciális fülhallgatókon keresztül az előadás közben. A darab óriási sikert aratott.

Ebben az évadban a Halló(k), itt vagyunk! programsorozat első estjén a pályázatra beküldött versekből és novellákból hallhattak a színház vendégei összeállítást Sallai Zsóka, Harcsa Boglárka, Lévai Attila, Janis Zoltán, Biró Gyula, Tarsoly Kriszta és Komáromi Anett előadásában, Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács segítségével.

A produkció osztatlan sikert aratott a halló és a hallássérült nézők között is.