A PG Csoport a víz fölött

A Világvége szerelem – zenés kortárs, keserédes darabját mutatta be a debreceni Csokonai Színház és a PG Csoport augusztus 13-án este, a Szarvasi Vízi Színházban. A rendező, Vidnyánszky Attila ismét izgalmas témához nyúlt: a PG Csoport elmúlt 25 évéből válogatott dalokat és rendezett köréjük különös, jól hangszerelt színpadi játékot.

Az előadásra közel félezren jöttek el, köztük Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki már sokadjára látta a darabot, de a vízi színházban most járt először.

A darab egy debreceni lány és egy fiú szerelmének történetén és mára slágerré vált dalokon keresztül vall a cívis városról. Az előadás egyszerre koncert, egyszerre színpadon játszódó teleregény: két óra egyben, megállás nélkül, sok-sok csúcsponttal, mélyen emberi és nagyon ismerős sorsvázlatokkal.

„A PG Csoport a nyolcvanas években indult. Egy debreceni zenekar volt a sok közül, egy olyan zenekar, mely soha nem a divatra tette fel magát. Jó dalokat írtak, jó dallamokkal és jó szövegekkel. Reagáltak a körülöttük lévő világra, felvillantották az élet sötét és derűsebb oldalát, a vidéki lét nyűgét-nyomorát, az élet valószínűségét és valószínűtlenségét, és azt is, ami általában nem volt divat sem akkor, sem most: arról is énekeltek, hogy mi magyarok vagyunk. „

Jantyik Zsolt az együttes frontembere, énekese, Csokonai- és eMeRton-díjas szövegíró. A zenekar további tagjai: Jantyik Csaba (gitár), Fazekas László (bass gitár), Kiss Attila (dob).

„Előadásunkban nincs konkrét sztori, történetfoszlányokat, felismerhető élethelyzeteket mutatunk meg, és ebből kerekedik ki gondolataink színpadi verziója. (…)Azt az utat járjuk be, amit a szerző, akinek első dalai még nagyon lázadóak, de ahogyan érik, egyre inkább az elfogadás szólal meg soraiból, épp így az előadásunk is fokozatosan szelídül.”  – mondta el korábban az előadásról Vidnyánszky Attila rendező.

"Megnőttek a fák a ház előtt,
a legkisebb ágnak is lombja nőt,
megöregedtek az állatok,
de régen voltam nálatok.

Apa pihen a fák alatt,

álmában gyermekként szalad,
Anya elteszi a befőttet,
ezek a gyerekek milyen gyorsan felnőttek.

Hány méter a szeretet, s ha mérhető ki méri meg?
Hány méter a szeretet, ami mindenhol mindennél édesebb?"

Fotók: A-team/ Petró Zsolt