A nagymama

Mikor:
2021.06.26. @ 20:30
2021-06-26T20:30:00+02:00
2021-06-26T20:45:00+02:00

Csiky Gergely: A NAGYMAMA

romantikus vígjáték 2 részben

Az előadás védettségi igazolvánnyal tekinthető meg.

A bájos történet a kibontakozásig, a boldog befejezésig számtalan kacagtató félreértést, megható fordulatot, bonyodalmat tartogat.

Csiky Gergely, a XIX. század utolsó harmadának legjelentősebb magyar drámaírója. Az ő sikerei adtak bátorságot fiatal íróknak, hogy a korabeli társadalmat vigyék színpadra, de bátorságot adtak az igazgatóknak is, hogy velük szerencsét próbáljanak, és igen sok tekintetben hozzájárultak ahhoz, hogy a közönségnek a magyar daraboktól való idegenkedését megszüntessék.

A régi színházi világban, ha egy direktor biztos, garantált kassza- és közönségsikert akart elérni, műsorra tűzte A nagymamát. E kedves vígjáték manapság is időről-időre feltűnik budapesti és vidéki színházaink repertoárjában, hiszen a négy szálon futó szerelmi történet rendkívüli szereplehetőségeket kínál fiatal, s idősebb művészek számára egyaránt.

Csiky bravúros meseszövése elismerésre méltó. A bájos történet a kibontakozásig, a boldog befejezésig számtalan kacagtató félreértést, megható fordulatot, bonyodalmat tartogat. Hogy végül sikerül-e kibogoznia a nagymamának a múltból gyökerező, bonyolult szálakat, s hogy végül ki kivel lesz boldog, erről mesél a darab.

A bemutatón, 1891-ben Prielle Kornélia játszotta a Nagymamát, később hálás szerepet jelentett többek között Blaha Lujzának, Berky Lilinek, Honthy Hannának, Dajka Margitnak, Tolnay Klárinak is.

 

Szereposztás

Szerémi grófné  Saárossy Kinga (Jászai-díjas)
Ernő, az unokája   Csathó Norbert
Márta  Nagy Szilvia
Galambosné, a grófné gazdaasszonya Dér Gabi
Örkényi Vilmos Báró, nyugalmazott ezredes Várhelyi Dénes
Kálmán   Török Tamás
Piroska   Nagy Barbara
Koszta, nyugalmazott evangélikus tábori lelkész  Vókó János
Tímár Karolin, a leánynevelő intézet tulajdonosa Babócsai Réka
Tódorka Szilárd, tanár Balogh András
Langó Szerafin, nevelőnő Dimanopulu Afrodité

Intézeti növendékek:

Peredy Janka Nagy Fruzsina Lilla, Eörsy Vilma Fodor Sára, Vilkey Berta Novák Laura, Aba Margit Forczek Janka, Kereszturi Katica Kiss Alexandra, Pincér Kós Mátyás

Intézeti nevelők: 

Blaskó-Saárossy Zsófia, Hódosi Ildikó, Szecskó Andrea

Rendező: Blaskó Balázs (Jászai-díjas)

 

A jelenlegi szabályozás értelmében – a rendezvényeket nagykorú személyek csak érvényes védettségi igazolvány és személyazonosság igazolására alkalmas igazolvány bemutatásával látogathatják! A jogszabály értelmében a rendezvény szervezője az igazolvány meglétét a belépéskor köteles ellenőrizni, és aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, attól a belépést meg kell tagadnia – függetlenül attól, hogy az érintettnek van-e érvényes belépőjegye.

https://www.jegy.hu/articles/1098/covid-19-koronavirus-informaciok-es-az-esemenyek-latogatoira-vonatkozo-szabalyok